Výstup na horu Fuji

2012-12-30 14:00:00 |   |    | 

JAPONSKO - Japonskú horu Fuji hádam netreba príliš predstavovať. Prakticky každý pozná jej klasickú siluetu z televízie či fotografií, no nie je veľa Slovákov, ktorí na ňu aj osobne vystúpili. Práve z tohto dôvodu vás teraz pozývame na výstup na posvätnú horu „Krajiny vychádzajúceho slnka“.



Vybuchne či nevybuchne?

Hora Fuji nie je len taká hocijaká hora. Ide totiž o stále aktívnu sopku, ktorá ešte môže narobiť trochu „šarapaty“. Aj keď odborníci hovoria o malej pravdepodobnosti výbuchu, predsa len sa nájdu hlasy, ktoré tvrdia, že by hora mohla byť eventuálnou hrozbou pre hlavné mesto Tokio, ktoré je od nej vzdialené len nejakých sto kilometrov. Napokon, pri výbuchu Fuji v roku 1707 bolo Tokio zasypané pätnásť centimetrovou vrstvou popola.

Preto diskusie o tom, či by nemalo byť hlavné mesto presťahované do bezpečnejšej oblasti, možno nie sú až také neopodstatnené. Momentálne však Fuji neprejavuje žiadnu výraznú sopečnú aktivitu, a tak sa nemusíme báť, že by sme počas nášho výstupu boli vystavení nebezpečenstvu.

 

Na ostrove Honšu

Táto nádherná hora sa nachádza na ostrove Honšu. Jej vulkanický tvar pravidelného kužela je za priaznivého počasia dokonca vidno aj z Tokia, ktoré, ako sme už povedali, je od nej vzdialené len 100 kilometrov západným smerom. Konkrétne ide o lokalitu na hraniciach dvoch japonských prefektúr: Šizuoka a Jamanaši. Ide samozrejme aj o najvyššiu horu celého Japonska, keďže jej nadmorskú výšku 3 776 metrov nie je také jednoduché prekonať.

Hora sa vďaka svojej stálej snehovej prikrývke a krásnemu tvaru stala námetom mnohých japonských kresieb a básní. Niet sa čo čudovať, pre Japoncov ide o skutočne posvätnú horu, niečo ako mesto Mekka pre moslimov. Jej krásu ešte dotvára aj nádherná okolitá príroda, ktorej súčasťou je more a päť jazier.

 

Pripravte sa na výstup

Nielen samotní Japonci, ale aj množstvo cudzincov hore Fuji neodolá a rozhodnú sa na ňu vystúpiť. Napokon, ročne na ňu vystúpi až dvestotisíc ľudí, čo je na jednu horu skutočne úctyhodné číslo. Ak láka aj vás, mali by ste to stihnúť počas hlavnej turistickej sezóny, ktorá skutočne netrvá príliš dlho - prakticky len v mesiacoch júl a august.

V tejto dobe tu nájdete aj otvorené turistické chaty, ktoré vám budú k dispozícií. Pripravte sa však na pomerne silný teplotný šok, pretože kým v tomto období je v Tokiu okolo 40 stupňov Celzia, na hore Fuji teplota spadá pod bod mrazu. Je teda viac ako nutné vziať si so sebou zimné oblečenie.

Aby sme si výstup trochu uľahčili, je možné až do výšky 2 300 metrov nad morom vyjsť autom. Odtiaľ nás však už čaká päťhodinový peší výstup az na samotný vrchol tejto fascinujúcej hory. Možno však budete prekvapení, že cestou natrafíte na veľké množstvo odpadkov, ktoré tam zanechali turisti. Svojím spôsobom je to nepochopiteľné a to najmä vzhľadom na to, že Japonci si prírodu veľmi vážia. Je to však bohužiaľ realita a tak aspoň vy buďte neposlušným turistom príkladom a užívajte si to, že vám hora Fuji výstup na svoj vrchol dovolí.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa