Uzbecká Buchara: perla Islamu

2013-01-31 16:30:00 |   |    | 

UZBEKISTAN - Viete, čo spája veľké mená, akými sú Rudaki, Ferdúsi či Avicenna? Neviete? Potom ste ešte určite neboli v „perle Islamu“, ako sa svojho času prezývala uzbecká Buchara. Aj dnes tu cítiť atmosféru slávnej Hodvábnej cesty, pretože žiadna z karaván toto významné miesto neobišla, a tak sme ju nemohli na našej ceste Uzbekistanom ani my.



Celý deň sme sa prechádzali zaprášenými uličkami Buchary a na mnohých miestach sme oprašovali staré legendy. Medzi najzaujímavejšie patria tie, ktoré sa spájajú s vysokým minaretom Kalon z 12. storočia. Prešli sme sa aj mešitou Kalon, nazreli do medresy Mir-i-Arab, prešli sa nádvoriami niekoľkých ďalších dôležitých islamských škôl a samozrejme nechýbali ani bazáre a nekonečné obchodíky plné tradičných vecí od pokrývok hlavy, cez šatky, šperky, hudobné nástroje, zakrivené dýky až po maľované obrazy a hodvábne koberce, ktoré Bucharu  preslávili široko ďaleko.

Nevenovali sme sa len objavovaniu starobylej krásy, ale v nádhernom prostredí námestia Lajbi Chauz sme si vychutnali špeciality uzbeckej kuchyne a zapili ich vodkou alebo zeleným čajom z tradičných misiek. Už máme za sebou boršč, langmu, šurpu, kofte, ale aj chutný šašlík. Predtým, než sme do Buchary dorazili, sme si naplno užili čas v dosiaľ neobjavenej perle Uzbekistanu s názvom Chiva.

Kým v Buchare je turizmus na vysokej úrovni, tu v Chive je ešte v plienkach a okrem nás tu bolo len niekoľko turistov. Mnohé cestovné kancelárie sem nezájdu, ale bez Chivy by človek o Uzbekistane nemal ucelenú predstavu. Vyliezli sme na Citadelu, odkiaľ sme hľadeli na hlinenú krásu mesta ukrytého za vysokými hradbami a niektorí z nás dokonca vyliezli aj na najvyšší minaret krajiny. Úžasné miesto!

Už vieme, prečo je minaret Kalta Minor pár metrov od Západnej brány nedostavaný a kam až chcel miestny panovník dovidieť z jeho vrcholu. Včerajšok sme strávili pri takmer 500 kilometrovom presune okrajom púšte Kyzylkum. Pozerali sme sa na rieku Amur Darja, dovideli až do Turkmenistanu, na obed sa zastavili v motoreste na chutného sumca a podvečer sme sa dostali do Buchary. Zajtra nás čaká rodisko Timura Veľkého! Užívame si každý deň a zdravíme domov .

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy do Uzbekistanu či ďalších destinácií od  Victory Travel :

 

 

Zdroj/autor: Victory Travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa