Pláže Kambodže: tri z nich patria medzi top

2013-04-14 14:00:00 |   |    | 

KAMBODŽA - Krajina, ktorú v 70. rokoch decimoval režim červených Kmérov, sa dnes pomaly spamätáva a nastupuje na cestu kapitalizmu. Na jednej strane chudoba, na druhej ulice plné luxusných automobilov a nových hotelov. Taký veľký počet Lexusov, aký jazdí v hlavnom meste Phnom Penh, sa pokope vo svete vidí málokde.



Väčšina turistov si návštevu Kambodže spája len s prehliadkou svetoznámeho chrámového komplexu Angkor Wat, ktorý sa nachádza na severozápade krajiny. Menej z nich zájde aj na juh k moru. Kambodža má približne 430 kilometrov pobrežia. Oproti svojim susedom, ktorými sú Thajsko a Vietnam, je to málo. No aj to málo má čo ponúknuť. Krásy a divokosť miestnych pláží si už všimli aj v National Geographic a v magazíne Forbes, ktorý medzi top 22 ázijských pláží zaradil tri z Kambodže.

Najnavštevovanejším a rýchlo sa rozrastajúcim je prímorské mesto Sihanoukville. Tu sa nachádza niekoľko pláží, čo naozaj stoja za to, aby ich človek navštívil. Pokiaľ ich chcete prejsť všetky, najjednoduchšie je zobrať si mapu mesta a prenajať skúter. Najväčších a najznámejších pláží v blízkosti je asi šesť. Mnohé ďalšie sa nachádzajú na priľahlých ostrovoch.

Od západu medzi prístavom a súkromným ostrovom, ktorý je spojený mostom, sa nachádza Victory a Hawaii Beach. Sivý piesok, pár rezortov a staré mólo tu dominuje v strede Victory Beach. Kúsok za kamenným útesom je Indepenedence Beach. Krásna pláž s bielym pieskom, kde veľa turistov nestretnete. Hlavne na jej východnom konci. Pár domácich a malý plážový bar. Najkrajšou plážou v blízkosti mesta je Sokha Beach. Jej nevýhodou je, že väčšina pláže patrí rovnomennému luxusnému rezortu. Časť je prístupná aj pre verejnosť. Čisté okolie, azúrové more, minimum ľudí a biely piesok vŕzgajúci pod nohami, to je Sokha Beach, ktorá vás určite očarí.

Pokiaľ niekto hľadá zábavu, bary, reštaurácie a davy ľudí, pre toho je tu Serendipity Beach. Pláž lemovaná plážovými barmi a stovkami lehátok. Mnoho z barov tu vlastnia cudzinci. Hlavne Rusi, Nemci a Francúzi. Za ďalším kamenným výbežkom sa nachádza 4 kilometre dlhá Otres Beach. Tá je najďalej od mesta a ak hľadáte ticho, pokoj a malé rodinné rezorty s chatkami priamo na pláži, tak ste na správnom mieste. Môžete tu bývať v chatke z trstiny len 5 metrov od mora a z okna sledovať západy slnka. Veľkým zážitkom je nočné kúpanie sa s fosforeskujúcim planktónom v blízkosti tejto pláže.

Ak by niekto zatúžil ešte po väčšej samote, je možnosť zaplatiť si výlety na okolité ostrovy. Výlet sa dá dohodnúť ako jednodňový alebo vás len vysadia na niektorom ostrove a po dohode prídu o deň - dva pre vás. Na ostrovčekoch sú poväčšine len malé skromné drevené chatky so slamenou strechou. Odvážnejší to môžu skúsiť aj pod holým nebom. V prípade záujmu o potápanie či šnorchlovanie vás domáci vezmú ku koralom, ktoré obklopujú okolité ostrovčeky. Tým sa tu v teplej vode Thajského zálivu dobre darí.

Život v Kambodži beží pomaly, turistický ruch tú má svoje špecifiká a bolo by na veľkú škodu pri návšteve tejto krajiny obísť jej pláže. Majú svoje čaro a zatiaľ sa na nich nehemžia tisíce turistov.

 

Zdroj/autor: Peter Janove, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa