Jeruzalem: sväté mesto, kde sa zastavil čas

2014-03-08 14:00:00 |   |    | 

IZRAEL - Nemusíte byť veriaci, aby ste uverili krásam Jeruzalema. Mesto, o ktoré sa viedli neustále boje. Magické miesto, kde spolunažívajú Arméni, Židia, moslimovia a kresťania. Dôležité pamiatky troch náboženstiev poprepletané starou tržnicou a modernými butikmi. Kto ho navštívi, bude sa sem chcieť určite vrátiť.



Návštevu tohto svätého mesta začnite výstupom na Olivovú horu (miesto, odkiaľ údajne Ježiš vstúpil na nebesia). Mesto sa vám ukáže ako na dlani a budete mať lepšiu predstavu o jeho rozdelení. Opevnené staré mesto, kde je väčšina pamiatok, sa nachádza v strede mesta. Východná časť je obývaná hlavne arabským obyvateľstvom , no a západná zase židovským, kde nájdete aj nákupné centrá a hotely.

Populácia mesta je okolo 770 tisíc, pričom Arabi tvoria 30 percent. Na úpätí Olivovej hory sa nachádza Bazilika všetkých národov, kde je pochovaný židovský kráľ Dávid. V blízkosti je Getsemanská záhrada, kde si prastaré olivovníky pamätajú ešte Ježiša, ktorý sa tu bol modliť noc pred ukrižovaním. Pod horou je aj najslávnejší židovský cintorín v celom Izraeli.

Staré mesto je obklopené hradbami zo 16. storočia. Vstúpiť do mesta môžete cez osem brán, pričom brána Milosti, ktorá vedie priamo na Chrámovu horu, je uzavretá. Na Chrámovej hore je Skalný dóm (Omarova mešita). Hovorí sa, že pod kupolou je základný kameň „stvorenia sveta“. Pre vyznávačov islamu je toto miesto tretie najposvätnejšie hneď po Mekke a Medine.

Pri vstupe na Chrámovu horu musia byť splnené určité podmienky, a to zakryté ramená a kolená a prejsť sa musí cez bezpečnostnú kontrolu. Staršou mešitou, ktorá sa tu tiež nachádza, je Al Aqsá.

Múr nárekov je zas najposvätnejším  miestom pre Židov na Zemi. Múr je jediná časť židovského Chrámu, ktorá sa zachovala po rímskych útokoch. Stena je rozdelená na mužskú a ženskú časť. Židia sa sem chodia modliť. Turisti zas napíšu svoje prosby Bohu a vložia ich do škár múra dúfajúc, že ich prosby budú naplnené.

Via dolorosa - Krížová cesta je ďalšou dôležitou zastávkou pre mnohých. Cesta utrpenia, po ktorej kráčal Ježiš na svojej poslednej krížovej ceste. Pôvodne bola dva metre pod terajšou úrovňou cesty. Je tu 13 zastavení, pričom posledné štyri sú v chráme Božieho hrobu. Ten bol postavený v 11. storočí s predpokladom, že práve tu stála Golgota. V Chráme sa nachádza miesto ukrižovania Ježiša a jeho uloženie do hrobu. Chrám je prístupný pre každého, no nie každý má trpezlivosť čakať v nekonečných radoch ľudí.

Ak prejdete tieto najnavštevovanejšie pamiatky mesta, bude to stačiť na to, aby si vás Jeruzalem získal. No najsvätejšie miesto sveta ponúka oveľa viac. Ak sa sem vyberiete, zablúďte na Dávidovu ulicu, kde sa nachádza turistický trh. Suvenírom v podobe kríža, piesku zo Svätej Zeme, hodvábnej šatky či tričkom s izraelskou vlajkou urobíte radosť nielen sebe, ale aj vašim blízkym.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa