Srí Lanka: Žiariaca krajina dobrých ľudí

2017-04-04 00:00:01 |   |    | 

Úžasné miesto, ktoré si zamilujete už pri prvej návšteve a neustále sa tam túžite vrátiť. Aj to je Srí Lanka, ostrov čaju, ktorý obývajú nielen fascinujúce zvieratá, ale aj ľudia, vďaka ktorým na svoju dovolenku nikdy nezabudnete.



 

Ostrov Cejlón sa nachádza v severnej časti Indického oceánu juhovýchodne od Indie. Jeho povrch je prevažne nížinatý, vďaka čomu má krajina priaznivé poľnohospodárske podmienky napríklad na pestovanie čaju. Známe sú aj miestne drahé kamene ako smaragd, zafír či rubín. Podobne ako sú vzácne miestne drahokamy, výnimoční sú i miestni obyvatelia. Neoplývajú prílišným bohatstvom, zato sú však priateľskí a veľmi milí.

Na ostrove Cejlón leží štát Srí Lanka so zaujímavou históriou. Koncom 6. storočia prišli na toto územie pravdepodobne zo severnej Indie prví obyvatelia. Po ére viacerých kráľovstiev vzniklo v 14. storočí talimské kráľovstvo na čele s juhoindickou dynastiou. Počas 16. storočia bola Srí Lanka okupovaná Portugalcami, neskôr Nizozemskom a nakoniec patrila Britom. Stala sa tak kráľovskou kolóniou. Ostrov Cejlón získal nezávislosť až v roku 1948 a v roku 1972 bol premenovaný na Srí Lanku. Názov je sinhálskeho pôvodu a znamená žiariaca, svietiaca krajina. A presne taká Srí Lanka je.

Počas dovolenky na ostrove môžete spoznať mnohé prírodné krásy ostrova. Od Indie je Cejlón oddelený úžinou Palk. Cez ňu sa tiahne reťaz koralových ostrovov, známych ako Adamov most. Práve tu nájdete jedny z najkrajších pláží Indického oceánu. Medzi najvyhľadávanejšie patrí Koggala Beach s jemným pieskom a čistou vodou.

Vyhľadávaná je i posvätná hora Šrí Páda (2 224 m n. m.) alebo Adamov vrch, ktorú okrem turistov navštevujú minimálne raz do roka aj domáci obyvatelia. Nachádza sa tu totiž veľký odtlačok nohy, ktorá si privlastňujú viaceré náboženstvá. Kresťania veria, že ide o stopu prvého človeka Adama. Podľa budhistov zas ide o nohu Budhu a hinduisti vidia odtlačok Krišnu.

Ak by ste chceli vidieť ešte viac náboženských pamiatok, navštívte staroveký budhistický chrám Buduruwagala približne 5 kilometrov od Wellawaya. Tvorí ho sedem sôch z 10. storočia. Najväčšia dosahuje gigantickú veľkosť 15 metrov a vidieť na nej ešte pozostatky maľby. Celý chrámový komplex sa nachádza v prekrásnej prírodnej scenérií, takže sa budete mať skutočne na čo pozerať.

Ak patríte medzi milovníkov prírody a chcete vidieť zvieratá v pôvodnom prostredí, navštívte mesto Trinco. Odtiaľto vás vezmú na veľrybársku výpravu, počas ktorej uvidíte po hodine plavby pri troche šťastia tieto prekrásne živočíchy z asi 30-metrovej vzdialenosti. Vyskytuje sa tu 26 druhov veľrýb, samozrejme vidieť môžete aj najväčšieho cicavca na svete Vráskavca ozrutného. Podľa vedcov je Srí Lanka najteplejším miestom na Zemi, kde sa tieto živočíchy vyskytujú. V národných parkoch ostrova môžete pozorovať i krokodíly a slony. Slon je na Srí Lanke posvätným zvieraťom, no napriek tomu jeho počty stále klesajú.

A na záver niekoľko praktických rád. Úradnými jazykmi ostrova sú sinhálčina a tamilčina. V turistických centrách sa samozrejme dohovoríte po anglicky. Menou je srílanská rupia, najvýhodnejšie si ju môžete zameniť za americký dolár, ideálne už na letisku. Odporúča sa očkovanie proti hepatitíde typu B, rátať musíte aj s možnými črevnými problémami.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa