Stop davom: India obmedzí počet návštevníkov mauzólea Tádž Mahal

2018-01-05 08:00:00 |   |    | 

Indické úrady obmedzia denný počet návštevníkov monumentálneho mauzólea Tádž Mahal so zámerom zachovať túto ikonickú stavbu zo 17. storočia, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a najväčšou turistickou atrakciou krajiny. Informovala o tom v stredu stanica France 24.



 

Tádž Mahal navštevujú každý rok milióny prevažne domácich turistov a ich počet vďaka zlepšujúcej sa dopravnej infraštruktúre neustále narastá. Podľa expertov sa však obrovské davy ľudí negatívne podpisujú pod stav tejto stavby z bieleho mramoru, ktorý preto musí podstupovať pravidelné čistenie.

Znečistený vzduch totiž spôsobuje zožltnutie muriva a vysoký počet návštevníkov nemá priaznivý vplyv ani na základy stavby, tvrdia pracovníci indického pamiatkového úradu. V budúcnosti sa preto obmedzí množstvo miestnych návštevníkov tohto historického komplexu na maximálne 40.000 osôb denne.

Obmedzenie sa však nebude vzťahovať na zahraničných turistov, ktorí za vstup platia 1000 rupií (13 eur). Indickí návštevníci platia 40 rupií (50 centov). Denne navštívi pamiatku 10.000-15.000 ľudí, počas víkendov je to až približne 70.000 osôb. V roku 2016 navštívilo Tádž Mahal 6,5 milióna turistov.

Mauzóleum na južnom brehu rieky Jamuna pri meste Agra dal v roku 1632 postaviť mogulský cisár Šáhdžahán pre svoju obľúbenú manželku Mumtáz Mahal, ktorá zomrela pri pôrode.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa