Biela volavka Himedži - najnavštevovanejší hrad v Japonsku

2018-12-14 12:00:00 |   |    | 

Cestovatelia hľadajú v Japonsku dva najväčšie kontrasty – moderný svet, ktorý je o krok vpred pred inými krajinami a starú históriu, ktorá prináša pokoj a mnoho neodhalených tajomstiev. Mesto Himedži vám ponúka práve pohľad na bohaté dejiny tejto krajiny. Jeho hrad Himedži totiž patrí medzi najnavštevovanejšie japonské atrakcie.



 

Malo byť hlavným mestom

Mesto Himedži malo v dejinách Japonska vždy významnú pozíciu. Postupne bolo hlavným sídlom v rôznych prefektúrach, ktoré sa menili v tejto oblasti. Keď na jeho území vystavali slávny hrad Himedži, domáci predstavitelia mali o neho ešte väčší záujem. Istý čas sa dokonca uvažovalo o tom, že by sa mohlo stať hlavným mestom krajiny. Zástancovia tejto myšlienky používali ako argumenty jeho silnú históriu a najmä známu pamiatku. I keď tieto plány nevyšli, Himedži aj tak neušlo pozornosti turistov. Keď sa nabažili moderných veľkomiest, zatúžili práve po spoznávaní takýchto historicky cenných lokalít.

 

Od pevnosti k obrovskému komplexu

Prvá stavba na tomto mieste pochádza zo 14. storočia. Na kopci Himeyama vtedy vybudovali jednoduchú pevnosť, ktorá mala chrániť okolité obydlia. V roku 1346 ju premenili na prvý pôvodný zámok, z ktorého o dve storočia neskôr vznikol Himedži. Celý komplex sa začal postupne rozrastať. K jednej jednoduchej budove časom pribudlo ďalších 82 stavieb, ktoré slúžili panovníkom, vojakom a personálu. Aby hrad jasne vynikal nad okolím, rozhodli sa mu namaľovať bielu fasádu. Vďaka nej tak časom získal prezývku „biela volavka“, keďže rozmiestnenie jednotlivých budov pripomína lietajúceho vtáka.

 

Najbezpečnejšia samurajská budova

Hrad postupne vlastnilo niekoľko panovníkov. Bývali v ňom najmä samuraji, ktorí si tam cvičili svojich schopností. Keďže celý komplex pozostáva z niekoľkých budov, podarilo sa im vďaka tomu vytvoriť jedno veľké bludisko. Takýmto spôsobom chceli docieliť, aby prípadný nepriateľ nenašiel tú správnu cestu a ešte pred napadnutím stratil správny smer. Ich nápad sa nakoniec podaril, keďže až na drobné nepokoje, ktoré boli ľahko odvrátené, nebol hrad Himedži nikdy napadnutý a stal sa najbezpečnejšou budovou, kde kedy samuraji žili.

 

Takmer ho zničili ľudia

Himedži je medzi turistami, ale aj domácimi obyvateľmi tak obľúbený kvôli tomu, že je najzachovalejšou pamiatkou tohto druhu v krajine. Japonci nemajú žiaden iný hradný komplex, ktorý by sa podarilo uchovať v tak dobrom stave. Pritom nechýbalo veľa, aby o túto cennosť prišli. Po zmene systému v krajine a padnutí samurajov zostali budovy opustené. Dlhé roky chátrali a kvôli tomu sa ich rozhodli zničiť, aby nešpatili mesto. Plánom bolo, aby ho ľudia postupne rozobrali a materiál použili pri iných výstavbách. Našťastie k tomu nikdy nedošlo a po rozsiahlej rekonštrukcii sa ho podarilo sprístupniť verejnosti. V súčasnosti ponúka prehliadku samurajských zbraní a odevov, dejín tohto regiónu a japonskej architektúry a nábytku. Jednotlivé priestory čiastočne zmodernizovali, aby tak umožnili bezbariérový prístup hendikepovaným návštevníkom a sprístupnili tak priestory hradu všetkým ľuďom.

 

Park s rozkvitnutými čerešňami

Obyvatelia Himedži milujú najmä priľahlý park, ktorý sa nachádza priamo pri hradnom komplexe. Z neho máte najlepší výhľad na najvyššie budovy a navyše si odtiaľ odnesiete aj tie najkrajšie fotografie. Počas jari tam kvitne množstvo čerešní, čo v kombinácii s bielou fasádou vytvára ešte krajšiu atmosféru. Z parku máte na hrad vynikajúci pohľad aj v noci, keď tam domáci radi chodia na prechádzky a kochajú sa ich hlavnou atrakciou. Vtedy je totiž celý Himedži nasvietený a vďaka tomu ešte viac vynikne jeho nádherný exteriér. Samotná záhrada bola postavená na sté výročie mesta a môžete v nej vidieť typické prvky japonského záhradníctva.

 

Kláštor, kde sa natáčal Posledný samuraj

S hradom Himedži je úzko spätý aj koniec samurajov, ktorí tam našli jedno zo svojich posledných útočísk, ale nakoniec sa im svoju pozíciu uchrániť nepodarilo. Z toho dôvodu sa rozhodli nakrúcať práve v tejto lokalite film Posledný samuraj, ktorý sa týka tejto pre Japoncov citlivej témy. Ten však nevznikol priamo v legendárnom komplexe, ale jeho tvorcovia si vybrali menší kláštor Shoshazan Engyo-ji. Historická pamiatka sa nachádza menej ako 10 kilometrov od Himedži a je taktiež prístupná verejnosti. Veľkou výhodou je, že táto atrakcia je v obklopení nádhernej prírody, takže si zároveň môžete naplánovať príjemnú prechádzku.

 

Domov japonského saké

Mesto Himedži je pre turistov známe aj z iného dôvodu. Práve toto miesto sa stalo domovom slávneho japonského saké. Nájdete tam prvú veľkú pôvodnú továreň, v ktorej komerčne vyrábali tento známy alkohol. V súčasnosti tam organizujú prehliadky, ktoré vám detailne predstavia jeho výrobu a zakúpiť si môžete aj ochutnávky rôznych druhov tohto nápoja. Pre abstinentov je k dispozícii nealkoholická verzia, ktorá má príjemnú sladkú chuť. V miestnej reštaurácii ponúkajú rôzne jedlá so saké a domov si ho môžete zakúpiť v špeciálnych súdkoch, ktoré sú ozdobené tradičnými motívmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa