Šanghaj – Perla Orientu plná nečakaných kontrastov

2019-04-12 12:00:00 |   |    | 

Najväčšie mesto Číny Šanghaj patrí k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim oblastiam Ázie. Vďaka tomu sa stalo krajom plným kontrastov. Vedľa luxusných nových stavieb stoja staré zachovalé budovy, ktoré pripomínajú typickú architektúru tejto krajiny. Takéto spojenie nájdete všade, počnúc reštauráciami a obchodmi, až po zaujímavé pamiatky. Stačí zájsť pár metrov, aby ste sa ocitli v inom svete starej Číny a o pár krokov ďalej už zrazu budete späť v novom šate tejto zaujímavej krajiny.



 

Záhrady Yú Yuán

Prvá cesta by mala viesť do historickej časti Šanghaja, ktorá bola osídlená už od 11. storočia. Už vtedy tam vznikol prvý prístav, ktorý zabezpečil regiónu dlhodobú prosperitu. V súčasnosti sa tam nachádza najväčší prístav na svete, kde sa prepravuje najväčší objem tovaru. Pohľad na pôvodnú architektúru Číny dostanete v záhradách Yú Yuán. Ide o najstaršiu časť mesta, ktorá vznikla v priebehu 16. storočia. Rozkladá sa na ploche 20 000 metrov štvorcových. Záhrady sa delia na vonkajšiu a vnútornú časť. Novšia vnútorná pochádza z 18. storočia a tvoria ju záhrady, ktoré slúžili na relax najmä pre čínskych spisovateľov a mysliteľov. Tí sa tam radi túlali aj počas dní so zlým počasím a tvorili ďalšie svoje diela. Okrem rastlín sa tam nachádzajú aj vodné nádrže, mosty a lavičky. Väčšiu časť tvorí staršia vonkajšia záhrada, ktorá je známa najmä vďaka vzácnym architektonickým stavbám. Tie vynikajúco zapadajú do atmosféry celého areálu a ponúkajú pohľad na to, ako tento región vyzeral v minulosti. Najvzácnejšou časťou je Jarná hala, ktorá kedysi patrila tunajšej vojenskej organizácii.

 

Promenáda Bund

Jedným z kontrastov medzi starým a novým Šanghajom je promenáda Bund, ktorá prechádza popri rieke Huangpu. Meria 1,5 kilometra a patrí k obľúbeným turistickým miestam, pretože ponúka pohľad na modernú časť mesta. Odtiaľ uvidíte všetky nové a luxusné budovy, ktoré najlepšie vyniknú večer pri nočnom osvetlení. V jej blízkosti sa nachádzajú tiež stavby z prelomu 19. a 20. storočia, ktoré odkazujú na túto architektonickú éru. Nechýbajú tam ani známe reštaurácie a kaviarne, ktoré sa špecializujú najmä na domácu gastronómiu. Číňania sú na svoje jedlá hrdí a nechcú sa nechať ovplyvniť západnými vplyvmi. Takýmto spôsobom si chcú uchovať svoje cenné bohatstvo, preto aj v kuchyni uprednostňujú domáce suroviny a ich typické špeciality. Počas pekných dní využite tiež možnosť plavby po rieke, počas ktorej uvidíte hneď obidva brehy s najznámejšími šanghajskými ulicami.

 

Xintiandi

Čínska architektúra nie je známa len vďaka krásne zdobeným a členitým stavbám. Popri nich sa odvíjal aj štýl Shikumen, ktorý je spojením tradičných línií so západnou kultúrou. Výsledkom sú zaujímavé elegantne a striedmo vyzerajúce stavby, ktoré nechávajú vyniknúť precíznu prácu architektov. Ukážku tejto kultúry nájdete vo štvrti Xintiandi, v ktorej sa združujú najmä mladí obyvatelia Šanghaja. Mohli by sme ju nazvať ázijskou obdobou našich hipsterských lokalít. V súčasnosti ju pokladajú za najštýlovejšiu časť mesta a nájdete tam taktiež veľa zaujímavých podnikov a miest, kde sa zabavíte.

 

Chrám Jade Buddha

V meste môžete navštíviť aj niekoľko budhistických chrámov. Najznámejší z nich sa volá Jade Buddha a pochádza z roku 1928. Aktuálna stavba nahradila pôvodnú budovu z roku 1882, pretože domáci obyvatelia chceli vzdať väčšiu vďaku ich duchovnému vodcovi. Celý komplex pozostáva z troch častí. V hlavnej a najväčšej hale sa nachádza vzácna dvojmetrová socha Budhu z bieleho nefritu. Druhá budova ukrýva až tri sochy tohto duchovného, ktoré ho zachytávajú vždy v rôznom veku. Poslednú časť tvorí samotný chrám, do ktorého chodia veriaci vzdávať úctu.

 

Šanghajský cirkusový svet

Aj v Európe je veľmi dobre známy čínsky cirkus, v ktorom uvidíte tých najlepších akrobatov. Tradične chodia so svojimi vystúpeniami po celom svete, ale v Šanghaji majú jeden zo svojich hlavných domovov, kde robia pravidelne predstavenia počas celého týždňa. Tie sú mimoriadne obľúbené a na niektoré z nich si potrebujete rezervovať lístky aj mesiac vopred. V tomto cirkuse neuvidíte žiadne zvieratá a ani klaunov. Ide o umelecké vystúpenia, ktoré sa sústreďujú na eleganciu pohybu a jeho prepojenie s hudbou. Okrem akrobatických čísiel tam vystupujú aj bojovníci, ktorí prezentujú tradičné ázijské bojové umenia.

 

Qibao

V okolí Šanghaja sa nachádza osem vodných miest, ktorých história siaha až do 3. storočia. Postavené boli na spleti kanálov a mnohí ich prezývajú aj Benátkami Ázie. Najznámejšie je Qibao, do ktorého to máte z centra približne 50 minút hromadnou dopravou. Keďže tunajšie taxíky nie sú tak drahé ako v Európe, malé skupinky turistov často využívajú aj tento spôsob prepravy. Mestečko nie je známe len vďaka nádhernej architektúre, ale aj kvôli vynikajúcemu street foodu. Tunajšie pouličné stánky ponúkajú fúziu medzi tradičnou gastronómiou a zahraničnými kulinárskymi hitmi.

 

Orientálna perlová veža

Takmer 500 metrov vysoká Orientálna perlová veža slúži na prenos televízneho a rádiového signálu. Postavili ju v roku 1995 a okrem vysielača na nej vybudovali aj viaceré vyhliadkové miestnosti. Tie ponúkajú pohľad najmä na modernú časť Šanghaju a rieku Huangpu. Vo veži sa nachádza dokopy 15 rôznych vyhliadkových miest, to najvyššie je vo výške 350 metrov nad zemou a má sklenenú podlahu. Okrem nich tam môžete navštíviť malé nákupné centrum, reštauráciu, zábavnú zónu s malou vnútornou húsenkovou dráhou a múzeum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa