Od Hobitova po Mordor na Novom Zélande

2013-01-29 14:00:00 |   |    | 

NOVÝ ZÉLAND - Prvý zo série filmov podľa predlohy Hobit z pera JRR Tolkiena ešte letí kinami po celom svete a nedočkaví fanúšikovia už využívajú každú šancu, ako sa čo najviac priblížiť jeho mýtickým postavám. Môžete sa rovno stať jednou z nich, stačí odletieť na Nový Zéland, kde sa nádherné filmové kulisy stávajú realitou.



Akási zvláštna jasnosť slnečného svitu na Novom Zélande zapríčiňuje, že v jasný deň všetko vyzerá kontrastnejšie. I tráva je akoby zelenšia než kdekoľvek inde na svete. Keď sa režisér Peter Jackson rozhodol zasadiť sériu Pán Prsteňov a filmy o hobitovi Bilbovi do tohto prostredia, dobre vedel, že tým získa krajinomaľbu takú úžasnú, že bude treba iba málo či dokonca žiadne filmové triky na to, aby sa ostrovy stali fantazijnou Stredozemou.

 

Matamata

Oba Tolkienove príbehy - aj ten Bilbov, aj dobrodružstvo jeho synovca Froda - začínali v malebnej dedinke Hobitov uprostred lúčnatého Grófstva. Pred natáčaním prvej trilógie strávili tvorcovia deväť mesiacov na poľnohospodárskej pôde v blízkosti malého mesta Matamata na severe krajiny, kde sa snažili vytvoriť čo najdôveryhodnejšiu osadu polovičných. Neskôr sa vrátili, aby dva a pol roka kulisy rozširovali pre novú sériu Hobit.

 

Národný park Kahurangi

Dramatické a tak rôznorodé oblasti parku Kahurangi na južnom ostrove sú ideálnym miestom pre zhmotnenie celého fantasy sveta. Uprostred milióna akrov zasnežených vrcholkov hôr, dažďových pralesov a piesočnatých pláží Jackson našiel ideálne podmienky pre elfské mesto Rivendell.

 

Pláž Wharariki

Na odľahlom pobreží na severozápade južného ostrova pretínajú horizont z mora sa týčiace skalné útvary, ktoré boli ešte donedávna dobre utajovaným tajomstvom, no dnes ich chodí obdivovať čoraz viac cestovateľov. Na plátne sa síce neobjavili, no nádherné novozélandské pláže sa vo filme mihli - a prečo si nepriblížiť tú najkrajšiu z nich? Zároveň môžeme predpokladať, že členovia štábu sa tu preháňali v sedle, keďže mnohí herci sa práve na ostrovoch zdokonaľovali v jazde na koni pre potreby nakrúcania.

 

Národný park Tongariro

Napriek tomu, že väčšina spektakulárnych horských exteriérov sa nachádza na južnej časti Zélandu, bol to práve severný ostrov, ktorý sa stal domovom bájneho Mordoru, dúpäťa lorda Saurona. Cestou do národného parku vás množstvo tabúľ upozorní na vulkanickú činnosť a kopčeky ukrývajú nespočetné gejzíry, ktorými sa na povrch uvoľňuje horúca para. Filmovou Horou osudu sa zase stal vrch Ngauruhoe, stále aktívna sopka.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa