Národný park Kakadu v Austrálii nadchýna tisíce návštevníkov

2013-02-21 14:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Kakadu, národný park Austrálie, ponúka svojim návštevníkom pocit, že sa nachádzajú v prírodnom nebi. Nielen preto sa toto chránené územie stalo súčasťou Svetového dedičstva UNESCO, má takisto svoju kultúrnu hodnotu. Jeho rozloha je približne taká veľká ako je rozloha Izraela alebo polovica Švajčiarska, preto, ak sa ho rozhodnete navštíviť, nudiť sa nebudete.



Zažite pamiatky, zvuky a pachy Národného parku Kakadu

Celý park a všetko, na čo sa len pozriete, je chránené a veľmi cenné. Na každom kroku sa môžete stretnúť so širokým spektrom chránenej fauny a flóry, nížinami, kamennými útvarmi, úbočiami, záplavovými oblasťami. V parku Kakadu sa nachádza 200 metrov vysoký vodopád Jim Jim Falls a žije tu aj komunita domorodcov Oenpelli. Priamo vo vnútri tohto územia je uránová baňa Ranger, ktorá je jedna z najproduktívnejších na svete.

 

Prastará história tohto územia

Územie Kakadu je osídľované viac ako 40 tisíc rokov, čoho dôkazom sú rozsiahle skalnaté maľby, ktoré môžete vidieť v lokalite Ubirr, kde sa nachádzajú kresby, z ktorých väčšina je stará 2 tisíc rokov a najstaršie až 20 tisíc rokov. Domáci obyvatelia odporúčajú cestovať po rozsiahlych mokradiach, ktoré sú domovom rozmanitých vtákov a vodných živočíchov. A čo by ste povedali na stretnutie s krokodílom? V období sucha sú veľmi obľúbené prechádzky, ktoré splnia všetky fitness úrovne. Naplánujte si výlety najmenej na tri až päť dní, no ak si môžete dovoliť ukrojiť viac z vášho času, zostaňte týždeň a viac.

 

Užitočné rady

Plavby po vodných tokoch v parku môžu byť nebezpečné kvôli silným prúdom a krokodílom, nie sú však zakázané. Z týchto dôvodov nie je povolené používať nemotorové plavidlá, akým je kanoe. Vždy je vhodné, aby o vás niekto vedel, kam idete, prípadne, kedy sa vrátite. Nemusíte sa príliš obávať tohto prostredia, ale je potrebné, aby ste boli oboznámení so všetkými rizikami a bezpečnostnými pravidlami. V tejto oblasti je veľmi obľúbené rybárčenie, v riekach môžete chytať veľké sladkovodné ryby Barramundi, no ten najväčší zážitok je pozorovanie už spomínaných veľkých sladkovodných krokodílov vo voľnej prírode.

Spoznávanie Kakadu môže byť rozdielne v období sucha a dažďov. Domáci obyvatelia vám veľmi radi poradia, napríklad v čase sucha môžete vidieť mokrade Mamukala, dažďový prales Manngarre a navštíviť lokalitu Ubirr s jej umeleckými prezentáciami a západom slnka. Počas sezóny dažďov sú skôr časté návštevy kultúrnych centier - Aboriginal Cultural Centre, Bowali Visitor Centre a tzv. prechádzky bushwalk. Táto časť prírodného raja nadchne všetkých milovníkov prírody, stačí sa len presvedčiť.

 

Zdroj/autor: kakadu.com, wikipedia, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa