Svet rozprávok vo francúzskom Disneylande

2012-02-15 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Disneyland je snom nielen malých detí, ale jeho čaru prepadne aj nejeden dospelý. Ťažko povedať, koľko Slovákov už navštívilo ten francúzsky zábavný park, ale buďte si istí, že každý jeden odchádzal s úsmevom na perách a so sľubom, že sa raz vráti.



Cena za vstup?

Možno sa to niekomu bude zdať veľa, ale cena za jednodňový vstup do parížskeho Disneylandu je pre osobu nad dvanásť rokov 51 eur. Cena je nižšia pre deti do jedenásť rokov a pre tie do troch rokov je vstup úplne zadarmo. Výška ceny závisí aj od počtu dní, ktoré chcete v parku stráviť a takisto aj od toho, či navštívite len jeden park alebo aj druhý.

O akom druhom parku to píšeme? Parížsky Disneyland sa totiž skladá nielen zo samotného „Disneyland Paris“, ale aj z ďalšieho parku s názvom „Walt Disney Studios Paris“, kde sa návštevník ocitne vo svete filmových trikov, aké používajú práve tvorcovia štúdia Walta Disneyho.

Ale vráťme sa naspäť k cene. Pokiaľ sa vám naozaj zdá privysoká, mali by ste sa na to pozrieť trochu inak. Koľko napríklad zaplatíte za jednu jazdu na autodróme na jarmoku v niektorom zo slovenských miest? V priemere asi 5 eur, no nie? To znamená, že za 51 eur sa odveziete na tom autíčku desaťkrát a máte po peniazoch, za ktoré môžete v Disneylande vyskúšať ktorúkoľvek atrakciu a verte nám, že je to iná káva, ako nejaká púťová slovenská záležitosť.

 

Treba nahliadnuť do útrob

Taký našinec príde do Disneylandu a sprvu sa mu môže zdať, že to nie je až taká bomba, ako sa o tom všade hovorí a píše. Vojde do parku a ocitne sa na hlavnej ulici Main Street, ktorá kopíruje americkú hlavnú triedu menšieho mesta z roku 1900 a je lemovaná milými viktoriánskymi domčekmi, v ktorých sa skrývajú čarovné obchody.

Následne pokračuje ďalej a zrazu sa pred ním objaví legendárny čarovný zámok, ktorý však pôsobí trochu gýčovo. Prechádza okolo rôznych domčekov, jaskýň, cez džungľu a hojdací most, až sa dostáva do jednej z piatich krajín Disneylandu, do Frontierlandu.

Zatiaľ trochu sklamaný nastúpi na nádherný parník akoby vystrihnutý z románov Marka Twaina, čo ešte dokresľuje krásna pieseň odohraná na harmonike a povie si, že je to už o niečo lepšie. Po oboplávaní jazera a vylodení sa zahľadí na zvláštny dom, kam kráča pomerne veľké množstvo ľudí. Povie si, že by to mohol skúsiť a veru dobre robí, pretože v dome sa skrýva fantastický strašidelný zámok. Odtiaľ je len na skok k skvelej horskej dráhe „Big Thunder Mountain“.

A potom pochopí, že všetky atrakcie sa ukrývajú v útrobách domov a budov a preto začne navštevovať jednu za druhou a prekračuje pri tom hranice jednotlivých krajín, ako je Fantasyland, Adventureland, Discoveryland a už spomínaná Frontierland. Nedajú sa samozrejme opísať všetky atrakcie, ktoré tu nájdete, no určite stoja za to najmä „Piráti z Karibiku“, „Pinocchiova cesta“ alebo „Let Petra Pana“.

 

Dajte si pozor na žalúdok

Na toto netradičné vyhlásenie máme dva dobré dôvody. Za prvé, azda jediný problém, ktorý parížsky Disneyland má, je nedostatok skutočne dobrých reštaurácií. Je síce plný fastfoodov, ale porcie sú jednak pomerne malé a jednak pomerne drahé. Preto, ak nechcete minúť celý majetok na rodinné posedenie v reštaurácii, pri ktorom sa až tak fantasticky nenajete, vezmite si radšej niečo pod zub so sebou. Nemusíte sa báť, že by to bola hanba - nielen slovenské rodiny, ale aj „bohaté“ francúzske, nemecké alebo anglické majú na vec podobný názor a môžete ich vidieť, ako sa sediac na lavičkách kŕmia vlastnými zásobami.

Za druhé, pokiaľ ide o zdravie vašich žalúdkov, len ak máte naozaj silnú povahu, mali by ste navštíviť atrakciu s názvom „Space Mountain: Mission 2“. O čo ide? Jednoducho vás bez milosti vystrelia z dela na mesiac a potom sa závratnou rýchlosťou pohybujete po trasách špirálovitého charakteru a podobne. Ak vám bežne býva zle aj na ruskom kolese, v každom prípade sa tejto atrakcii vyhnite. A to platí aj pre ľudí so zhoršeným zdravotným stavom, ako napríklad s vysokým tlakom či ochorením srdca.

Ak sa však tejto atrakcie aj napriek varovaniu zúčastníte, po jej absolvovaní, keď si nebudete istí, kde sa začína zem a končí nebo, príjemný oddych vám poskytne neďaleké kino, kde sa premietajú klasické disneyovské animované filmy. Taký čiernobiely Mickey Mouse plaviaci sa na parníku a hrajúci na krave vám určite zlepší náladu.

 

Lúčenie so slzami na krajíčku

Disneyland je svet, ktorý si vás podmaní. Keď si už myslíte, že deň sa skončil a všetky atrakcie už máte za sebou, vtom sa stanete svedkom úžasnej večernej šou, ktorá zahŕňa prehliadku všetkých disneyovských postavičiek s podmaňujúcou hudbou a dokonalým hereckým prevedením.

A aj preto, keď už skutočne musíte čarovný Disneyland definitívne opustiť, sa vám možno v očiach objaví malá slzička. No nie je to ani tak slzička smútku nad odchodom, ale skôr šťastia, že sa vám konečne splnil jeden z vašich snov.

 

Dobrá rada na záver

Aby ste sa však do Disneylandu naozaj bez problémov dostali, neberte si dnu žiadne ostré predmety a už vôbec nie nože, aj keby ste s nimi mali len tie najnevinnejšie úmysly. Pri vstupe je totiž dôkladná bezpečnostná prehliadka, ktorá vám ich zabaví. Našinca síce môže otázka, či pre sebe má nejaký nôž, pomerne prekvapiť a pobaviť, ale keď vidíte, ako otec milej rodinky z útrob kočíka vyťahuje už tretí nôž, trochu vás to zarazí.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa