Záhada najvyššej európskej hory

2012-02-14 12:00:00 |   |    | 

Bežne považujeme alpskú horu Mont Blanc za najvyššiu v Európe a väčšina z nás pritom vôbec netuší, že to možno ani nie je pravda. Tá je totiž ukrytá niekde inde a to až na ďalekom Kaukaze.



Mýtus „bielej hory“

Mont Blanc, čo vo francúzštine znamená „Biela hora“, je so svojou nadmorskou výškou 4 792, respektíve 4 810 metrov bez debaty najvyšším vrchom celých Álp. Takisto suverénne ho môžeme vyhlásiť za najvyšší vrchol Európskej únie, respektíve Západnej Európy. No v jeho označení za najvyššiu horu starého kontinentu treba byť maximálne opatrný. Nie je totiž všetko také jasné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Mnohí vedci totiž tento primát prisudzujú inej hore ležiacej ďaleko od Álp, ba v našom vedomí túto oblasť dokonca nevnímame ani ako súčasť Európy. Ide o horu Elbrus, ktorá sa nachádza na Kaukaze.

 

Najvyššia hora v Rusku

Elbrus je oproti Mont Blancu podstatne vyššou horou. Meria totiž až 5 642 metrov nadmorskej výšky a tým pádom je nielen najvyššou na Kaukaze, ale aj v celej Ruskej federácii. No tejto hore akoby to nestačilo a nárokuje si aj na titul najvyššieho vrchu v celej Európe. Ako to teda je v skutočnosti?

 

Kde končí Európa?

Na túto otázku je pomerne ťažké, ba až nemožné dať jednoznačnú odpoveď. Väčšina z nás vie, že ázijský a európsky kontinent oddeľuje pohorie Ural. Možno je však táto hranica daná skôr spoločensko-kultúrnymi podmienkami ako skutočnými geografickými rozdielmi. Koniec koncov, na túto tému existuje neutíchajúca debata tak v odborných, ako aj laických kruhoch.

So zaujímavým a stále čoraz viac prijímaným tvrdením prišli geografi zo Spojených štátov amerických. Podľa nich hranica medzi Európou a Áziou vedie po úpätí Uralu, pokračuje po rovnomennej rieke, nachádzame ju ďalej medzi Čiernym a Kaspickým morom a tým pádom sa dostáva až na hlavný hrebeň Kaukazu, kde sa nachádza aj spomínaná hora Elbrus.

 

Potvrdila to aj Rada Európy

Je viac ako možné, že Mont Blanc o svoje prvenstvo skôr či neskôr definitívne príde. Kaukaz za súčasť európskeho kontinentu vo svojom stanovisku považuje aj Rada Európy a to už pre alpskú horu zaváňa skutočnou prehrou. No čo je ešte horšie, nebol by ani druhou najvyššou horou Európy, pretože v kaukazskom pohorí je pomerne veľké množstvo vrcholov, ktoré dosahujú výšku väčšiu než päťtisíc metrov nad morom. Spomenúť môžeme napríklad Dych-Tau s 5 203 metrov nadmorskej výšky, Šchara a jej 5 201 metrov alebo siedmu najvyššiu kaukazskú horu Kazbek s výškou 5 033 metrov nad morom.

Nuž ale ani s naším milým Mont Blancom to nie je až také zlé, veď aj keby naozaj nebol najvyššou horou nášho kontinentu, stále si uchováva svoju krásu a majestát a to sú vlastnosti, ktoré mu nikto nikdy nezoberie.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (30 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa