Lofoty - hory vyrastajúce z mora

2011-12-15 12:05:00 |   |    | 

NÓRSKO - Nórsko je krajina fjordov, ale aj početných ostrovov. Nedávno sa mi podarilo cestovať takmer naprieč touto dlhou krajinou. Prejdením za polárny kruh sa dostávate do iného sveta. Privítajú vás šialené tvary hôr, ktoré akoby náhodou nakreslila na papier čiasi ruka. Brezové a jarabinové háje, hrajúce na jeseň mnohými odtieňmi žltej a červenej. Množstvo širokých údolí s nádhernými vodopádmi.



Lofotské ostrovy

Malebné mestečká pri koreňoch týchto z mora vyrastajúcich hôr ponúkajú návštevníkovi to najlepšie z Nórskeho severu. Lofoty sú známe svojimi horami, kde schodných je menej ako tých, na ktorých nohou človek ešte nevkročil. Tým viac sú lákavejšie svojou divokosťou a nespútanosťou, ktorú si stále zachovávajú.

 

Narvik

Mesto Narvik leží približne 270 kilometrov za polárnym kruhom. Ľudia tam žijú presne tak ako my. Lenže asi tak tri mesiace v roku majú polárnu noc. Mesto nie je nejako veľké, no stalo sa centrom obchodu a spoločenského života širšieho okolia. Prechádzkou zistíte, že časť architektúry je typicky nórskeho prímorského charakteru a časť má nádych nedávneho socialistického režimu.

 

Eagle safari a migrácia veľrýb

Z množstva atrakcií sú prístupné niektoré len v určitú dobu roka. Jednou z nich je známa Veľrybia cesta, ktorá sa tiahne celými ostrovmi a popri Nórskom pobreží pokračuje až dolu na Trondheim. Je jednou z atraktivít, ktorá pritiahne každoročne množstvo turistov.

Od konca leta až do polovice septembra migrujú Vráskavce ozrutné z polárnych morí okolo Arktídy na svoje zimoviská v južných moriach. Na dobre vybavených a bezpečných člnoch je možné priplávať k týmto tvorom do krátkej vzdialenosti a pri naozajstnom šťastí sa dá spozorovať aj dlhá rovná plutva kosatiek, tiahnucich spolu s veľrybami.

Početné drobné spoločnosti miestnych obyvateľov si tu zarábajú výletmi za pozorovaním orliakov morských a tisícových kŕdľov Aliek bielobradých, kŕmiacich svoje potomstvo, hniezdiac na neprístupných skalách.

 

Å i Lofoten

Mestečko Å leží na samom konci v lete rušnej cesty prechádzajúcej celými ostrovmi. Presný preklad slova Å znamená v miestnom dialekte „potôčik“. Nájdeme tu naozajstný raj a malebnú prírodu, na ktorú bude spomínať aj ten najnáročnejší turista.

V okolí vedie niekoľko turistických trás. Ubytovať sa dá podľa sezónnej ceny v tradičných rybárskych domoch, stavaných na vode s názvom Rᴓrbu. Mesto je cieľom turistov aj kvôli polárnemu svetlu, ako tu volajú polárnu žiaru.

To, že Lofoty ponúkajú na objavenie nespočetné množstvo nádherných zálivov a piesčitých pláží, príležitosti pre pozorovanie vtáctva, ťahy veľrýb a kosatiek, tradičné lovy rýb na mori aj v tajomných zátokách, turistiku okolo pobrežia či dobre vypracovanú sieť cyklotrás, vie každý, kto tento skvostný kus divočiny „tam hore“ navštívil. Ten, kto sa tam ešte len chystá, môže sa pripraviť na ozaj dobrodružnú dovolenku.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa