Švédsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Švédske kráľovstvo
Hlavné mesto: Štokholm
Rozloha: 450 295 km2
Počet obyvateľov: 10 042 928 (2017)
Štátne zriadenie: Konštitučná dedičná monarchia od r. 1809 s parlamentným politickým systémom založeným na ústave z r. 1975
Geografická poloha: Severná Európa vo východnej časti Škandinávskeho polostrova pri Botnickom zálive a Baltickom mori. Na západe hraničí s Nórskom, na severovýchode s Fínskom.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Štokholme.
Podnebie:

Golfský prúd, obtekajúci západné brehy Škandinávie, tvorí podnebie mierne s častými zmenami počasia. Najteplejšie mesiace sú júl a august (na severe priemerne +13 ?C, na juhu +18 ?C), najchladnejšie december až február (na severe pri Kirune -13?C, na juhu -1?C).

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ŠTOKHOLME

Mena: švédska koruna (SEK)
Jazyky: švédčina, angličtina
Správne členenie: 24 krajských správnych oblastí (län) a 286 samosprávnych okresov (komún).
Národnost. zloženie: Švédi (85%), prisťahovalci, fínska a laponská menšina (Saamovia)
Náboženstvo: kresťania (69,9%), islam (5%), ateisti
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Švédskeho kráľovstva vo Viedni
Obere Donausstraße 49-51, AT- 1020 Viedeň / Wien
Rakúsko / Österreich
Telefón: +43 1 217 530
Fax: +43 1 21753 370
E-mail: ambassaden.wien@foreign.ministry.se

Veľvyslanectvo SR vo Švédsku
Arsenalsgaten 2/3 TR, Box 7183, 10388 Stockholm
Tel.: +46 854 503 961
Mobil (pohotovostný): +46 709 921 634
Fax: +46 854 503 969
E-mail: emb.stockholm@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/stokholm

Víza a doklady:

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Colné predpisy:

Občania Slovenska môžu do krajiny cestovať s platným cestovným dokladom (pasom alebo občianskym preukazom) bez akéhokoľvek obmedzenia a potrebnej registrácie na obdobie kratšie ako 3 mesiace.


O krajine

Dejiny: Územie Švédska bolo obývané už v staroveku. V 3. stor. n. l. bola väčšina Švédska osídlená severogermánskymi kmeňmi. Najvýznamnejším kultovým a politickým centrom bola od 6. stor. n. l. Uppsala. Od 7. stor. švédski Vikingovia expandovali do Pobaltska, od 9. stor. do východnej Európy. V 10. stor. vznikol na území dnešného Švédska prvý štát, ktorý postupne obsadil Fínsko i časť Pobaltska. Od 14. stor. bolo Švédsko súčasťou rôznych únií so susednými severskými štátmi, najvýznamnejšia bola tzv. Kalmarská únia (Švédsko, Nórsko, Dánsko), v ktorej malo hlavnú úlohu. To vyvolalo revolúciu a k moci sa dostala dynastia švédskych kráľov Vasovcov (1523 až 1624). Základy novodobého Švédska boli položené v r. 1523 po povstaní Gustava VI. Vasu. Tridsaťročná a tzv. Severná vojna (1700 až 1721) krajinu tak vyčerpali, že počas napoleonských vojen prišlo Švédsko definitívne o Fínsko i ďalšie teritóriá. V prvej aj druhej svetovej vojne bolo Švédsko neutrálne.

Bezpečnost. riziká: Malé, ale treba si dávať pozor na osobné predmety. Neodporúča sa prespávanie v noci v autách, v karavanoch či autobusoch na odstavných parkoviskách, lebo v ostatnom čase sa vyskytli viaceré prípady prepadov a krádeží. V krajine je vo väzeniach mnoho cudzincov za nelegálny dovoz drog. Trestným činom (sadzba 6 až 10 rokov) je predaj, výroba, spracovávanie i prechovávanie narkotík.

Zdravotníctvo: Švédska zdravotná starostlivosť je zvyčajne vysokej kvality. Väčšina lekárskych kliník je spravovaná verejným sektorom a ich prístupnosť sa líši. Z tohto dôvodu je získať termín do jedného týždňa od objednana v niektorých zdravotníckych zariadeniach takmer nemožné. V prípade zdravotnej pohotovosti má väčšina provincií (a samozrejme veľkých miest) regionálnu nemocnicu s celodennou pohotovosťou. V prípade naliehavých prípadov volajte číslo 112 a číslo 1177 pre núdzové lekárske poradenstvo.

Internet (.se): https://visitsweden.com/, sweden.nordicvisitor.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Automobilová doprava: Cestovanie v noci môže byť nebezpečné kvôli studeným nociam počas zimy a kvôli divokej zvery, ktorá prebieha cez cesty. Zvieratá sú bežne na ceste najmä okolo svitania a súmraku. Los je veľké a ťažké zviera (do 700 kg), takže kolízia môže byť až smrteľná. Premávka je menej zahustená ako v Dánsku alebo v strednej Európe, i keď dopravné zápchy sú bežné v Štokholme a Göteborgu. Používanie bezpečnostného pásu je povinné pre všetkých v aute a jazda pod vplyvom alkoholu je závažným trestným činom. Zákony sa prísne presadzujú a tresty sú tvrdé podľa medzinárodných noriem (akceptovaná hranica je 0,02%). Najvyššia povolená rýchlosť je v obci 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na autostráde 110 km/h. Pri cestách osobným automobilom sa vyžaduje tzv. zelená karta.

Autobusová doprava: má kvalitnú širokú sieť liniek, autobusy sú pohodlné, čisté a rýchle. Veľa dopravcov má počas víkendov osobitné zľavy. Spoločnosti Flixbus a Nettbuss prevádzkujú niekoľko autobusových liniek, najmä v južnej časti krajiny (Götaland a Svealand). Flixbus premáva aj zo Štokholmu a Göteborgu do Osla. Mestské autobusy prevádzkujú spoločnosti verejnej dopravy jednotlivých krajov Švédska. Ak plánujete využiť mestské autobusy, dajte si pozor na kúpu lístka už vopred. V mnohých švédskych mestách totiž nie je možné zakúpiť lístky na mestské autobusy v autobuse. V takýchto prípadoch dokonca nie sú akceptované ani žiadne hotovostné platby a ani debetné alebo kreditné karty. Použiť sa dá iba elektronická autobusová karta, špeciálna karta pre každý región, ktorá sa musí nabiť minimálnou sumou (zvyčajne 100 kr). Na diaľkových autobusoch si cestujúci môžu bežne zakúpiť lístky od vodiča.

Trajektová doprava: Okrem trajektov do všetkých pobaltských krajín premávajú trajekty aj popri pobreží a na väčších jazerách. Cestné trajekty (trajekty, ktoré tvoria súčasť verejných komunikácií) sú žlté a prevádzkuje ich spoločnosť Färjerederiet. Na webovej stránke spoločnosti Trafikverket nájdete mapu zobrazujúcu všetky dostupné trajekty a ich denný časový rozpis.

Železničná doprava: Vyše 12 000 km tratí spája všetky veľké mestá. Švédske štátne železnice ponúkajú najrôznejšie zľavy, aby si udržali cestujúcich. Štát podporuje železničnú dopravu ako ekologickejšiu než iné druhy dopravy. Vlaky sú mimoriadne populárne aj medzi zahraničnými turistami, lebo si tak môžu lepšie vychutnať jedinečnú panorámu. Cestujúci do 26 rokov i seniori majú výrazné zľavy.

Letecká doprava: Vnútroštátne lety spájajú až 30 letísk. Po krajine je aj vyše 220 malých letísk pre súkromnú dopravu. Najväčšie letisko s medzikontinentálnou dopravou je Stockholm-Arlanda, hlavné mesto má aj letisko Bromma a nízkotarifné lety smerujú na neďaleké letisko Skavsta. Ďalším dôležitým letiskom je aj Göteborg-Landvetter, regionálne spojenia do škandinávskych krajín a Nemecka sú aj z niekoľkých menších letísk. Najväčším dopravcom je švédska časť nadnárodnej spoločnosti Scandinavian Airlines System (SAS).

Bicyklom: Väčšina švédskych miest má vybudované vynikajúce cyklistické chodníky a prenajatie si bicykla môže byť rýchlym a zdravým spôsobom, ako sa dostať na miesto, ktoré potrebujete. Medzimestské bicyklovanie je dobrou voľbou pre skúseného cyklistu. Zatiaľ, čo cyklistika nie je povolená na diaľniciach, väčšina z nich má paralelnú starú cestu, ktorá je takmer bez premávky.

Musíte vidieť

Hlavné mesto Švédska Štokholm sa rozprestiera na 14 ostrovoch. Najstaršia zmienka o ňom je z polovice 13. stor. Jeho historické centrum Gamla Stan (Staré mesto) leží na ostrove Stadsholmen. Na námestí Stortorget v Starom meste bolo trhovisko i popravisko. Na mieste rozsiahlych archeologických nálezov dnes stojí Múzeum stredoveku. Určite treba zhliadnuť rozložitý Kráľovský palác, ktorý má 550 miestností a rozsiahle zbierky porcelánu, gobelínov a obrazov. Riddarholmský kostol na ostrove Riddarholmen bol v minulosti tradičným miestom pochovávania švédskych kráľov.

Druhým najväčším mestom je Göteborg, najvýznamnejší prístav, ktorý má 17 km dlhé nábrežie a móla. Raritou je Maritima center s niekoľkými historickými plavidlami a expozíciou o živote na mori a Múzeum námorných plavieb s akváriom. Etnografické múzeum má jedinečnú zbierku laponského ľudového umenia.

Do Östersundu láka turistov povesť o storsjonskej príšere, miestnej príbuznej Lochnesskej príšery, ktorá údajne žije v 75 metrovej hĺbke jazera Storsjon neďaleko mesta.

Za polárnym kruhom stojí za zastávku mesto Gallivare s 22 tisíckami obyvateľov. Je konečnou stanicou Inlandsbanan, 1300 km dlhej železnice zo švédskeho vnútrozemia, ktorá vedie nádhernou scenériou a je považovaná za najkrajšiu trať v krajine. Často na nej najmä kvôli turistom jazdia historické vozne. Gallivare bolo od 19. stor. miestom ťažby železnej rudy.

V krajine sú dve desiatky národných parkov, vyše 700 prírodných rezervácií a takmer 40 hlavných turistických trás. Vyhľadávaný Kráľovský chodník (Kungsleden) má vyše 500 km a vedie zo severu z Abiska na juh k jazeru Grövelsjön v kraji Dalarna.

Turistom sa v Štokholme, Göteborgu a Malmö vyplatí kúpiť tzv. City Card. Umožňuje voľnú jazdu MHD, zdarma parkovanie, voľný vstup alebo vstup so zľavou do múzeí a na rôzne atrakcie.





Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa