Najdrahšie sa parkuje v nórskom Osle

2011-07-29 15:00:00 |   |    | 

Mestom s najvyššími poplatkami za parkovanie na svete je nórske Oslo. Parkovacie miesto v nórskej metropole totiž stojí viac ako 61 eur na deň, v prepočte takmer 90 dolárov.



Vyplýva to z prieskumu americkej spoločnosti sledujúcej ceny realít po celom svete.

Za Oslom s veľkým odstupom nasleduje dánska metropola Kodaň (73 dolárov za deň). S malým odstupom sa na treťom a štvrtom mieste ocitli austrálske mestá Sydney (69 dolárov) a Melbourne so 67 dolármi za parkovanie.

Prvú päťku uzatvára holandský Amsterdam s takmer 58 dolármi. Bratislava sa v prieskume umiestnila na nízkych pozíciách s 10 dolármi na deň, ďaleko za Viedňou s 57 dolármi a niečo bližšie k Prahe s 22 dolármi či Budapešťou s 19 dolármi na deň.

Na opačnom póle sa nachádza indonézska Jakarta, kde je podľa prieskumu najlacnejšie parkovanie na svete. Denné parkovné sa tam pohybuje na úrovni 92 amerických centov (0,63 eura). Jakarta titul najlacnejšieho mesta pre parkovanie získala v konkurencii 167 miest sveta, ktoré boli do prieskumu zahrnuté.

Vysoké parkovné vo vyspelých mestách sveta je dôsledkom snáh tamojších úradov, ktoré dlhodobo vyzývajú obyvateľov, aby svoje autá nechávali doma a využívali hromadnú dopravu. Vyhnúť sa chcú predovšetkým tomu, aby centrá miest boli preplnené odstavenými vozidlami.

 

Zdroj/autor: sita, afp, drom

Foto: wikipedia, sxc.hu

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa