Damask a Aleppo súperia o povesť najdlhšie obývaného mesta na svete

2011-07-24 10:00:00 |   |    | 

Za návštevu stoja obe. Hlavne ak plánujete cestu za poznaním, nie relax pri mori či bazéne päť hviezdičkového hotela. V súvislosti s oboma mestami sa hovorí až o ôsmich tisícoch rokov obývania. A túto históriu pocítite na vlastnej koži. Dnes by nejednej budove v centre oboch miest rekonštrukcia padla vhod. Historická hodnota je jedna vec, kultúrny šok druhá. Je na vás, aby ste sa pokúsili pretlačiť dojmy z tej príjemnejšej. Ak sa vám to podarí, na svoju cestu budete spomínať ešte dlho.



Aleppo môže spočiatku pôsobiť chaoticky. Počas kľučkovania v dave, ktorý sa hustí v uzučkých chodníkoch mesta, sa však zorientujete celkom rýchlo. Zovšadiaľ sa ozýva masová vrava v rytme neutíchajúceho monotónneho trúbenia áut. Symfóniu ulice dotvárajú hlučnými výkrikmi pouliční predavači. Relatívny pokoj možno hľadať v miestnom parku alebo odľahlejších uličkách.

Tu si vyberte jednu z množstva kaviarní či tradičných čajovní a zastavte sa na sýrsku vodnú fajku. Pripraví vám ju čašník v tradičnom odeve a verte, že sa nebude dať porovnať s tou, ktorú vám ponúknu kdekoľvek inde na svete. Navštívte známu Citadelu, ktorá sa týči nad mestom aj mešity v blízkosti centra. Na večer si nechajte nákupy na miestnych bazároch. Ulice sú po západe slnka ešte rušnejšie ako cez deň.

V Damasku ranné lúče upozorňujú na vrstvy dvíhajúceho sa prachu. Pouliční predavači práve rozkladajú svoj tovar. Doslova na obrubníkoch pri hlavnej ceste kúpite všeličo. Knihy, topánky, hračky na baterky, cigarety aj oblečenie. Všetko je nové, no už teraz zapadnuté prachom z cesty a ulice.

Romantickejšie sa už budete cítiť medzi hradbami historického starého mesta. Ešte pred tým sa však v pešom tempe davu prejdite známym obrovským krytým trhom Súk Al – Hamídia. Podobne ako na Veľkom bazáre v Istanbule je tu z čoho vyberať.

Labyrint trhu je pretkávaný tematickými uličkami, kde môžete kúpiť šatky, šperky, bižutériu, korenia, čaje, kávu, sladkosti, textil, tradičné remeselnícke výrobky a mnoho iného. Uličky starého mesta vás privedú priamo k historickému pokladu Damasku Umajovskej mešite.

Je unikátna svojou veľkosťou, dokonalou architektúrou a predovšetkým príbehom, ktorý o míľnikoch histórie tohto miesta rozpráva novým generáciám. Postavená bola v úplných začiatkoch islamskej éry a v časoch dobíjania sa tu vystriedali kresťanské aj islamské etapy. Ich výsledkom je konečná dohoda a vzor náboženskej tolerancie.

Umajovská mešita sa stala najvýznamnejším, najslávnejším a najkrajším miestom, kam k modlitbám prichádzajú kresťania aj moslimovia. Mozaiky na stenách Umajovskej mešity sú zobrazením raja s detailne prepracovanými výjavmi stromov, rastlín a geometrických tvarov.

Vo vnútri sa nachádza zdobená kaplnka so schránkou, v ktorej je uložená hlava svätého Jána Krstiteľa. Ten spolu s Ježišom prišiel ešte pred Mohamedom zvestovať na Zem Božiu vôľu. Moslimovia dodnes veria, že v deň Posledného súdu príde Ježiš na Zem práve po jednom z umajovských minaretov.

Aj v hlavnom meste Sýrie sa dá rýchlo a lacno cestovať taxíkom. Nechajte sa odviezť na jeden z kopcov, ktoré obkolesujú Damask, pozorujte nočné mesto a skúste zrátať zelené svetielka – minarety damaských mešít.

Skalnatý okraj kopca je posiaty predraženými kaviarňami osvetlenými lampiónmi a malými farebnými žiarovkami. Ich majitelia vás lákajú k najkrajším stolom svojho podniku. Stretávajú sa tu priatelia a rodiny pri večeri, čaji a odvšadiaľ cítiť závan jablkového tabaku z vodnej fajky.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa