San Maríno - najmenšia republika Európy

2012-02-06 16:00:00 |   |    | 

SAN MARÍNO - Necelých 25 km od kúpeľného talianskeho mesta Rimini sa hrdo na skalách týči tretí najmenší štát v Európe a zároveň najmenšia republika - San Maríno. Rozlohou malý štátik, ležiaci v pomerne drsnom teréne s pradávnou históriou, ponúka množstvo lákadiel, pre ktoré sa ho zaručene oplatí navštíviť.



Ako prvá vás určite zaujme jeho jedinečná poloha. Postupná rovina tiahnuca sa od Jadranského mora sa rázom mení na obrovský skalný masív, na ktorom sa tento mikroštát Európy nachádza. Samotné hlavné mesto San Maríno sa rozprestiera na úpätí hory Monte Titina, odkiaľ je pri priaznivom počasí prekrásny výhľad na more i na okolitú krajinu.

Celé mesto, a teda i štát je obkolesené už po stáročia nedobytnými hradbami. Nedobytnými preto, že neraz sa o tento malý kúsok územia "naťahovali" či už politicky alebo vojensky  okolité mocnosti, no neúspešne.

Do samotného centra sa však autom nedostanete. Môžete ho nechať na záchytnom parkovisku, kde parkujú zväčša len turisti. Miestnych obyvateľov s ich originálnou ŠPZ pustia predsa len o čosi ďalej. Vám, návštevníkom, ostáva mierne adrenalínová jazda lanovkou, ktorá vás vysadí priamo v historickom centre, poprípade príjemná, ale za to zdĺhavejšia prechádzka až k bránam mesta.

Keď už sa akýmkoľvek spôsobom dostanete na vrchol tohto Apeninského pohoria, okamžite vás očarí prostredie, v ktorom sa nachádzate. Akoby ste sa dostali do iného sveta. Do sveta s neopakovateľnou atmosférou, ktorá vyžaruje celým mestom. Je tu príjemne rušno, no napriek tomu mesto netrpí preplnenými uličkami.

Počas letnej sezóny, a to najmä cez víkendy, vás môže milo prekvapiť vysielanie miestneho sanmarínskeho rádia priamo na ulici, čo je znakom zaručenej zábavy. Jeho moderátori so štipkou talianskeho temperamentu vás nenechajú dlho chladnými.

Milovníci historickej architektúry, galérií, kostolov a múzeí si prídu na svoje. Na tak malom území je veľká koncentrácia práve takýchto záležitostí.

Za návštevu určite stojí Múzeum najväčších kuriozít sveta, kde môžete obdivovať naozaj neuveriteľné exponáty, múzeum mučenia, historických zbraní či múzeum Ferarri, ktoré tam má svoje opodstatnenie, keďže San Maríno je domovom jedného z okruhov F1.

Je ale dobré vedieť, že v pondelok bývajú všetky múzeá zatvorené. Deti zas môže zaujať Záhadný svet plazov a rýb. Za zmienku tiež stojí výmena stráží v typických uniformách na námestí della Libertá pred palácom Pubblico, ktorá prebieha každú hodinu.

Uličky plné obchodíkov so suvenírmi, kaviarničiek či reštaurácií nie sú ničím výnimočným na tak turisticky atraktívnom mieste. Je však zaujímavá veľká koncentrácia obchodov s alkoholom, kde vás určite milo prekvapia miestne ceny. Hoci San Maríno nie je členom Európskej únie, používa ako peňažnú menu euro, čo väčšina z nás privíta.

Existujú miesta, ktoré sa napriek svojej jedinečnej atmosfére akoby nikdy nemenili, takým miestom je i tento sympatický štát. Veď nie nadarmo ho ročne navštívi viac ako 3 milióny turistov.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa