CESTOVATEĽKA San Maríno, história v malom

2010-08-29 13:00:00 |   |    | 

SAN MARÍNO/ video - Kľukaté uličky, historické kostoly, stredoveké domy, to všetko nájdete v hlavnom meste San Marína, ktoré má necelých 5 tisíc obyvateľov.



Táto najmenšia republika v Európe sa však môže hrdiť viacerými úspechmi. Ročne ju navštívi 3,5 milióna turistov, čo je takmer 150 návštevníkov na jedného obyvateľa. Nachádza sa tu okruh Formuly 1 a podľa svetovej zdravotníckej organizácie sa tu muži dožívajú najvyššieho veku na svete - 81 rokov. Tak kto by nechcel bývať v tejto malej krajine...

V San Maríne sa nachádza množstvo pamiatok, ktoré stoja za zmienku. Pri potulkách mestom určite nevynechajte sedemstoročnú bránu Porta San Franceso, tvoriacu hlavný vchod do historického mestského centra. Nad ňou sa nachádza chrám, v ktorom už roky uchovávajú obrazy Tiziana.

Za návštevu stojí aj centrum San Marína, v ktorom je akákoľvek iná ako pešia doprava vylúčená. Nachádzajú sa tu tajomné zákutia s desiatkami obchodíkov a reštaurácií v obklopení dlhých hradieb. Prekvapí vás najmä zachovalosť tohto objektu.

Svojou krásou tu vyniká palác Pubblico (Palazzo pubblico), ktorý je kompletne vystavaný z kameňa z neďalekej jaskyne. Fasáda je zdobená krásnymi erbmi, dominantu paláca tvorí skvostný balkón. Očarí vás aj historická zvonica s pútavými hodinami.

San Maríno rovnako ako celé Taliansko je kresťanskou krajinou, preto sa tu nachádza množstvo kostolíkov, azda najznámejším je kostol San Pietro, ktorý bol postavený v 16. storočí. Skutočne tu je čo obdivovať, celý je totiž vsadený do skaly. Vnútri sa nachádza mramorový oltár a socha Svätého Petra.

Tento mini štát je známy aj okruhom, ktorý nesie názov Veľká cena Formuly 1 v San Maríne, nie je to však úplná pravda, pretože tento okruh sa nachádza v Imole, asi hodinu cesty autom od San Marína.

Okrem športových aktivít a pamiatok vás San Maríno uchváti aj krištáľovo čistým morom, pri ktorom si môžete vychutnať letnú dovolenku. Návštevu tejto krajiny určite neoľutujete.

 

Zdroj/autor: feminity, drom

VIDEO San Maríno



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa