Tajomný krížový vrch v Litve

2012-04-28 10:00:00 |   |    | 

LITVA - Veľký kríž pri hlavnej ceste, ktorá vedie napríklad aj do lotyšskej Rigy, je jasným znamením, že auto musí odbočiť. Dvanásť kilometrov severne od litovského mestečka Šiauliai sa ukrytý medzi poliami nachádza „Kryžių kalnas“, u nás známy ako Krížový vrch či Hora krížov.



Na prítomných turistoch vidieť sklamanie - označenie hora/vrch totiž mierne zavádza. Uprostred rovnej litovskej krajiny, zaplavenej vôňou slnečníc a čerstvej trávy, sa vzdúvajú len dva drobné pahorky obrastené krížmi rôznych tvarov a veľkostí.

Drevené, kovové i plastové, vytesané z kameňa a jantáru, kríže sú v Litve symbolom náboženstva, aj národnej identity. A tak aj Krížový vrch je chápaný nielen v náboženskom kontexte, ale aj ako symbol odporu Litovčanov voči akejkoľvek forme nadvlády, napr. ako v minulosti proti okupačnému sovietskemu režimu.

O Litve vám domáci porozprávajú ako o krajine škriatkov a bosoriek, a tak aj história Krížového vrchu je opradená legendami, ktoré kolujú medzi ľuďmi. Prvé kríže sa začali objavovať v prvej polovici 19. storočia a pozostalí si nimi uctili obete protiruských povstaní. Iný príbeh hovorí, že prvým postaveným krížom sa snažil zúfalý otec vrátiť zdravie svojej ťažko chorej dcére. Predpokladá sa, že na začiatku 20. storočia sa ich tu nachádzala asi stovka, a ich počet postupne narastal.

Počas sovietskej nadvlády boli kríže pre režim neakceptovateľné a ich stavanie trestné. Rusi sa snažili vrch opakovane zničiť - v roku 1961 bol pomocou buldozérov zrovnaný so zemou. Miestnym obyvateľom a pútnikom však nič nebránilo, aby sem napriek hroziacemu väzeniu kríže naďalej nosili.

Dnes sa dá ich počet iba ťažko odhadnúť a informácie sa rôznia. Keď sa postavíte tvárou k Hore krížov, nedokážete ani predpokladať jej skutočnú veľkosť - neustále sa rozširuje a rozvetvuje, tvorí ju labyrint uličiek medzi voľne, bez akéhokoľvek systému poukladanými kusmi.

V roku 1993 navštívil pútnické miesto aj Ján Pavol II. a venoval mu drevenú sochu Krista, ktorá akoby pomyselne vítala návštevníkov. Mnohé z krížov sú obmotané ružencami, po(d)písané želaniami, prosbami a poďakovaniami v rôznych svetových jazykoch a dialektoch.

Na návaly turistov sú tu už pripravení. Obchodíky ponúkajú okrem tematických pohľadníc aj kríže v rôznych veľkostiach a cenových kategóriách. Miestni sa radi podelia o nevšedné príbehy súvisiace s Krížovým vrchom, porozprávajú však len zlomok z množstva legiend.

Ak sa chcete vyhnúť masám turistov, ktorí sem prichádzajú autobusmi či na vlastných autách najmä počas letných mesiacov, navštívte Krížový vrch skoro ráno alebo počas západu slnka. Vtedy tu vládne pokoj a ticho, ktoré občas vyruší cvakot fotoaparátov a šepot ojedinelých turistov. Jedinečná sila miesta vás okamžite vtiahne. Cengot krížov pod jemným náporom vetra dotvára atmosféru.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Daniela Belicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa