Po stopách Tour de France (1. časť)

2013-08-02 12:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Tour de France 2013 bol jubilejný 100. ročník cyklistických pretekov. Preteky začali 29. júna 2013 v Porto-Vecchio na Korzike. Na ostrove Korzika sa uskutočnili prvé tri etapy a tým sa Tour dostala aj do posledných dvoch francúzskych metropolitných departementov, kde doposiaľ ešte neprebiehala. Pretekári, ktorí došli do cieľa, absolvovali celkovo 3 360 kilometrov. Cieľ v Paríži bol naplánovaný na 21. júla.



 

  • Porto-Vecchio - Bastia

Bastia je mesto na severe francúzskeho ostrova Korzika. Dominantou mesta je citadela, ktorá je v blízkosti prístavu Vieux Port. Prístav obývajú miestni rybári. Za prístavom sa nachádzajú úzke uličky, kde sa návštevníkovi naskytne príležitosť nahliadnuť do všedného života miestnych obyvateľov.

 

  • Bastia - Ajaccio

Mesto na Korzike s 52 tisíc obyvateľmi je rodiskom Napoleona Bonaparteho, ktorý sa tu narodil v roku 1775. Do dnešných dní sa považuje za hlavné mesto ostrova.

 

  • Ajaccio - Calvi

Calvi sa nachádza v departmente Haute-Corse. Známy admirál Nelson prišiel o svoje oko práve tu. Je tu mnoho maličkých obchodíkov so širokou ponukou suvenírov, klobúkov, korenín a olivového oleja. Jednou zo špecialít mesta je predaj sušeného mäsa.

 

  • Nice - Nice

Mesto ležiace na juhu  Provensálska, medzi Monakom a Cannes, na Azúrovom pobreží Stredozemného mora. Je mimoriadne turisticky navštevované, každú sezónu privíta zhruba štyri milióny turistov. Je akýmsi hlavným mestom Francúzskej riviéry, návštevníkov tu vítajú luxusné hotely, dlhé promenády a samozrejme skvelé počasie.

 

  • Cagnes-sur-Mer - Marseille

Marseille leží na juhu Francúzska a patrí medzi najdôležitejšie hospodárske mestá celého juhu krajiny. Oplatí sa tu vidieť a navštíviť napríklad Katedrálu Notre-Dame de la Garde či slávnu väznicu Château d’If, ktorú dal postaviť medzi rokmi 1524 až 1531 František I. Väzenie preslávil svojím románom Gróf Monte Christo spisovateľ Alexandre Dumas starší.

 

  • Aix-en-Provence - Montpellier

Mesto sa nachádza 10 km od pobrežia Stredozemného mora, približne 130 km západne od Marseille a 570 km južne od Paríža. Má bohatú históriu. Narodil sa tu napríklad svätý Roch, maliar Frédéric Bazille a zakladateľ sociológie, Auguste Comte.

 

  • Montpellier - Albi

Mesto založené Rimanmi. Nezabudnite si pozrieť Most Pont Vieux, Katedrálu sv. Cecílie či najstarší kostolík, Kostol sv. Salvia.

 

  • Castres - Ax 3 Domaines

Patrí k zimným strediskám a zároveň je ôsmou etapou Tour de France.

 

  • Saint-Girons - Bagnères-de-Bigorre

Bagnères-de-Bigorre je obec, ktorá sa nachádza v Pyrenejách a jej najvyšší bod je položený v nadmorskej výške 2 872 metrov. Pochádza odtiaľto známa francúzska návrhárka, Sophie Theallet.

 

  • Saint-Gildas-des-Bois - Saint-Malo

Vďaka mimoriadnej historickej a umeleckej hodnote od roku 1983 zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dominantou mesta je kostolík Abbey, postavený na prelome 11. a 12. storočia.

 

Zdroj/autor: Andrea Veliká, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa