Po stopách Beatles v Liverpoole

2012-11-20 13:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Liverpool je anglické mesto ročne navštevované tisíckami turistov z celého sveta. Čo ich nabáda k tomu, aby sem zavítali? No predsa The Beatles. Liverpool je koniec koncov rodiskom slávnych „chrobákov“, ktoré ich formovalo, až sa dostali na svetové výslnie hudobnej scény. Navštívte toto miesto, ktoré pilovalo originálny hudobný štýl a zvuk a zažijete atmosféru a ducha mesta „beatlesákov“.



Najslávnejší The Cavern Pub

Beatles hrali v tomto klube takmer 300 krát a vďaka tomu sa stal jedným z najznámejších hudobných dejísk na svete. Klub je ukrytý hlboko v útrobách na Mathew Street, jeho pôvodnou funkciou bolo skladisko a používal sa aj ako protiletecký úkryt.

V Liverpoole sú zaužívané výlety po meste so sprievodcom na vyhliadkovom autobuse, ktorý neobíde žiadne známe miesta od Penny Lane po Strawberry Field, prípadne navštívite spálňu Paula McCartneyho. A samozrejme, na brehu Marsey River má kapela v Albert Dock svoje múzeum Beatles Story, v ktorom zažijete celú históriu skupiny od narodenia jej členov, cez najslávnejšie obdobie a napokon aj rozpad kapely.

Tú reálnu atmosféru má mesto od 24. do 31. augusta, kedy sa každoročne koná Beatles Week Festival s revival skupinami z celého sveta, ktoré hrajú po kluboch, hoteloch, skrátka po celom Liverpoole.

 

Detstvo a minulosť kapely na predmestí Liverpoolu

Chlapci zo skupiny vyrastali na predmestí, niekoľko kilometrov od centra mesta. Paul McCartney žil na Forthlin Road, kde sa nachádza klasický rádový domček a neďaleko chodil poza školu s Johnom Lennonom, kde písali veľké hity ako Love Me Do a iné.

O pár minút ďalej na Menlove Avenue sa nachádza rodný dom Johna Lennona, ktorý v roku 2002 kúpila Yoko Ono a venovala ho National Trust. Nadšencom kapely sa však nepodarilo zachrániť dom Ringa Starra na Madryn Street, ktorý spolu s ďalšími domami čakal minulý rok na demoláciu.

 

Ak by vás spoločnosť Beatles omrzela

V Liverpoole je vždy čo pozerať. Ak navštívite liverpoolskú katedrálu, máte dočinenie s obrovskou a monumentálnou stavbou. Najnavštevovanejším miestom Anglicka mimo Londýna je teda Albert Dock a okrem The Beatles Story ukrýva ešte aj námorné múzeum. Pri návšteve mesta neobíďte pravé anglické kaviarničky s originálnou atmosférou a skvelým čajom. Celý pobyt v Liverpoole vám budú spríjemňovať milí obyvatelia, ktorí si návštevníkov mesta neskutočne vážia.

 

Zdroj/autor: denik.cz, novinky.cz, beatlesstory.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa