To najlepšie z Londýna

2012-10-13 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Najväčšie mesto Veľkej Británie patrí k európskym metropolám obchodu, kultúry a histórie. V jeho uliciach žije viac obyvateľov než v celej našej krajine. Je pracovným azylom pre ľudí z celého sveta. Toto sídlo britskej kráľovnej je plné prachu, smogu a zápachu peňazí. Luxus veľkomesta je dokonalým protipólom k čistým líniám historických pamiatok. Ale nájdete v ňom aj romantiku, pokoj a milých ľudí. Londýn je plný zaujímavých pamiatok, nezvyčajných atrakcií a krásnych miest. Vybrali sme pre vás niektoré z tých najlepších.



Striedanie stráží pred obedom

Vajcia, slanina či opekaná fazuľa - to je klasika z anglického jedálnička. Skôr než sa ozlomkrky pustíte do pamiatkového maratónu, po výdatných raňajkách padne dobre pobyt na čerstvom vzduchu. Potom, čo si vyberiete zo širokej ponuky čistých a udržiavaných parkov a vytrávite pri tom „light“ raňajky, je čas odobrať sa pred prvú pamiatku, Buckinghamský palác. Jeho nádvorie pred obedom slúži ako javisko pre mini historickú slávnosť - Changing of the Guard. Striedanie stráží je typické noblesou, koňmi a množstvom turistov. Akcia sa začína o 11:30 a v lete sa koná každý deň.

 

Pamiatkový maratón

Zoznam povinných historických jázd patrí ku každej európskej metropole. Londýn ho má naozaj dlhý, a tak sme vybrali z každého rožku trošku.

Fotka musí byť - Big Ben: Toto označenie sa v bežnej reči používa pre celú vežu, no v skutočnosti ide o meno najväčšieho zvonu, ktorý sa v nej nachádza. Big Ben odbíja každú hodinu a traduje sa, že je pomenovaný podľa jedného zo staviteľov paláca - Sirovi Benjaminovi Hallovi.

Po stopách kráľov - Tower of London: Najstaršia časť hradu, Biela veža, je obklopená komplexom budov a spolu tvoria jednu z najväčších londýnskych pamiatok. Jej história sa spája s hviezdnymi menami Anglicka, akými sú William Dobyvateľ alebo Richard Levie Srdce.

Sakrálne umenie - St. Paul's Cathedral: Súčasné sídlo londýnskeho biskupa je jedným z miest, ktoré berú návštevníkom dych bez ohľadu na ich vierovyznanie alebo záujem o architektúru. Veľkoleposť katedrály vás prinúti zastaviť sa a nachvíľu zmĺknuť.

Klasika je zadarmo: Vstup do všetkých múzeí v Londýne je zdarma. Odporúčame nevynechať klenot, ktorým je British Museum. Nájdete v ňom zbierky zo všetkých kontinentov mapujúce vývoj ľudstva od počiatku až dodnes.

 

Kus romantiky

Ak si ušetríte sily aj na večer, odporúčame prechádzku ponad rieku Temžu. Známe londýnske mosty sú za tmy osvetlené a pohľad na nočné mesto má svoje čaro. Millennium Bridge spája brehy dvoch mestských častí, City of London a Bankside. Londýnske City je plné starých uličiek vhodných na romantickú chvíľku. Zaujímavosťou je, že sa nezodpovedá jej Veličenstvu a nepatrí ani do Anglicka a ani do Veľkej Británie. Má totiž svoj vlastný súd, zákony, vlajku a políciu.

 

Čo môže byť lepšie ako London Eye?

London Eye (nazývané aj Millennium Wheel) je vyhliadkové koleso, ktoré patrí k najznámejším na svete. Pohľad z jeho sedačky vás bude stáť približne 30 libier a niekoľko hodín čakania na vstup. Ak túžite po dobrom výhľade, máte ešte jednu možnosť, a tou je The Monument. Najvyšší kamenný stĺp na svete postavili po veľkom požiari, ktorý trval 4 dni a Londýnu zanechal rozsiahle škody na majetku aj na životoch. Perfektný výhľad, dostupnosť v centre mesta a vstupné 3 libry sú dôvody, pre ktoré sa oplatí Monument navštíviť.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa