Londýn: čo nenájdete v bedekri

2012-11-01 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Najväčšie mesto Veľkej Británie patrí k európskym metropolám obchodu, kultúry a histórie. V jeho uliciach žije viac obyvateľov než v celej našej krajine. Je pracovným azylom pre ľudí z celého sveta. Toto sídlo britskej kráľovnej je plné prachu, smogu a zápachu peňazí. Luxus veľkomesta je dokonalým protipólom k čistým líniám historických pamiatok. Ale nájdete v ňom aj romantiku, pokoj a milých ľudí. Big Ben, Buckinghamský palác, Tower of London a ostatní úctyhodní obyvatelia brehov rieky Temže mi hádam odpustia, ak ich z článku vynechám. Sú totiž takí známi, že ich povesť dávno predišla tieto riadky. Sú však informácie, ktoré v bedekroch nenájdete...



Klamstvo o ľuďoch

Londýnčania sú chladní, odmeraní a namyslení. To je síce známy fakt, ale nedajte sa oklamať. Obyvatelia Londýna sa ani zďaleka nepodobajú na jeho počasie. V zmesi národov a kultúr, ktoré k Londýnu patria, by puritánstvo obstálo len ťažko. Je pravda, že národ je to hrdý. Hrdý na svoju krajinu a jej históriu. Rovnako je pravda, že len niektorým slovíčko Czechoslovakia hovorí viac než nič a máloktorí poznajú Slovensko.

O to silnejšie sa však snažia dozvedieť čo najviac o našej krajine a jej kultúre. Ak dodržujete ich pravidlá, sú milí a úctiví. Možno si cudzincov nepúšťajú k telu priveľmi rýchlo a blízko, ale nikdy vám neodoprú pomoc, ak o ňu slušne poprosíte. Je jedno, či sa pýtate na cestu, na reštauráciu alebo len chcete, aby vám spravili fotku pri telefónnej búdke. Sú ústretoví a často rozvinú konverzáciu.

 

Hudba na poliach

V meste plnom pamiatok sa vám poľahky môže stať, že niektorý zo skvostov stratíte v tieni iných. St. Martin in the Fields (Kráľovský farský kostol Sv. Martina v poliach) je jeden z mnohých londýnskych chrámov. Kostol, ktorý sa v čase svojho zrodu v roku 1222 nachádzal doslova v poli, je v súčasnosti situovaný na rohu známeho Trafalgarského námestia.

Pri vstupe vás privíta štít v klasickom antickom štýle, podopieraný stĺpmi v korintskom slohu. Na vrchole špicatej veže tróni pozlátená koruna. No architektonických skvostov je v Londýne dosť. Prečo je práve tento výnimočný? Svojráznosť mu dodáva politika otvorených dverí, ktorou je známy. V ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu zatúžite po duševnej rekreácii, brány svätyne nájdete otvorené.

Vo večerných hodinách sa sakrálne priestory zapĺňajú tónmi klasickej hudby v podaní kvalitných umelcov na svetovej úrovni. Zastavte sa počas obeda z turistického zhonu a nasýťte svoju dušu umením skúšajúcich majstrov. Podzemné priestory vypĺňa obľúbená kaviareň Café in the Crypt, kde sa konajú džezové koncerty. Zisk pochádzajúci z vedľajších aktivít putuje na podporu bezdomovcov.

 

Retro nákupy

Ak si chcete z londýnskych nákupov odniesť skutočne originálne kúsky, zabudnite na Oxford Street a všetky sprofanované nákupné centrá. Notting Hill, okrem iného preslávený aj filmom s Juliou Roberts a Hughom Grantom, je povestný svojimi romantickými uličkami. V jeho srdci leží jeden z najznámejších pouličných trhov na svete. Nenechajte sa zmiasť predstavou lacnej čínskej handrárne. Na Portobello Market nájdete jedinečné kúsky oblečenia, šperkov či doplnkov z dielní handmade tvorcov. Retro efekt je doplnený aj obchodmi s old school vecičkami a antikvariátmi, kde nájdete priam zberateľské kúsky zo všetkých možných oblastí. 

 

Na záver obed so zvieratkami

Prítulné veveričky, plávajúce kačice a labute, venčiace sa psy, čistá tráva, pekné lavičky a ležadlá za 2 libry - to je Hyde Park a s ním spojené Kensington Gardens. S obedom v ruke tam stretnete zamilované páriky, mladé slečny, seniorov na vychádzke, chudobnejších študentov aj biznismenov v drahých sakách.

Ak by ste najväčší park v Londýne chceli prejsť peši celý, trvalo by to hodnú chvíľu. Ideálne je požičať si pohodlný bicykel a vybrať sa na okružnú jazdu. Cena za ich krátkodobý prenájom je nízka a zážitok stopercentný. Aby sme nekrivdili zvyšku londýnskej zelene, treba povedať, že každý park má svoje čaro. Všetky sú udržiavané a čisté. Oplatí sa kúpiť si „cofee to go“, zastaviť sa v jednom z nich a nadýchnuť sa atmosféry Londýna.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa