Island: galéria zázrakov prírody (2. časť)

2013-11-11 15:00:00 |   |    | 

ISLAND - Island je krajina ako žiadna iná. Z geologického pohľadu najmladší kút planéty má tak rozmanitú prírodu, že cesta po ostrove je zážitkom ako cesta po obrovskom kontinente. Island je známy dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami, gejzírmi, jedinečnými geotermálnymi úkazmi, ale aj sopkami komplikujúcimi leteckú dopravu nad Atlantikom.



V prvej časti článku o Islande ste sa už čo to dozvedeli o tejto fascinujúcej krajine, dnes pokračujeme v jej ďalšom objavovaní.

Ďalšie z miest, ktoré musíte vidieť, je starostlivo ukryté hodiny cesty (necesty) od civilizácie. Pohorie Landmannalaugar je sopečné pohorie tak bizarných tvarov a farieb, že aj ateista ho vníma ako božie dielo. Tu sme ocenili výber auta, lebo kým sa mnohí turisti otáčali pri značke, kde končila dobrá cesta, nás Forester doviezol o 30 kilometrov ďalej až do kempu, odkiaľ vedie najkrajší trek Európy a s pocitom ohromnej slobody sme prespali na jednom z najkrajších miest planéty.

Ak si netrúfnete na celý trek, tak sa určite vyberte na turistiku na kopec priamo nad kempom, z ktorého je výhľad na najkrajšiu časť pohoria. Je to ľahká asi štvorhodinová túra, ktorú zvládne aj kondične slabšie vybavený kaviarenský typ. Po túre sa môžete okúpať pri kempe v potoku s teplou, asi 40 stupňovou vodou. Je to veľmi príjemný pocit, lebo voda sa na tomto mieste mieša so studeným potokom, takže teplota vody, ktorá vás obteká, sa mení. Z vody stúpa para a človek sa cíti ako na procedúre v kúpeľoch.

Na juhu čierne pláže rozbúreného oceánu pomaly striedajú machom obrastené lávové polia, zelené pohoria pripomínajúce Havaj a za nimi sopky pokryté ľadovcami. Mach na lávových kameňoch je tak mäkký, že sa do neho zaboríte až po členky. Celú cestu juhom lemujú vodopády a pocit, že sa z okna auta pozeráte na film. Nie prírodopisný, ale niečo ako Pán prsteňov, ktorý sa tu údajne mal nakrúcať, ale produkcia si vybrala lacnejší Nový Zéland.

Nezabudnuteľným miestom je ľadovcová lagúna Jokullsarlon. Jazyk ľadovca Vatnajokull sa ťahá až takmer k oceánu. Na jeho konci je spomínaná lagúna, do ktorej sa z jazyka odlamujú obrovské kusy ľadu. V lagúne sa odtopia a následne sa preplavia deltou asi 300 metrov dlhej rieky do oceánu, aby sa plavili severným Atlantikom, kým sa úplne neroztopia. Občas silný južný vietor a vlnobitie vyhadzujú ľady väčšie ako osobné auto na čiernu pláž, čo vytvára nezabudnuteľné prírodné divadlo.

Ak budete na Islande kempovať alebo spať v aute, tak máte z hygienického pohľadu na výber 2 možnosti. Prvou sú sprchy v kempoch, ktorých je na Islande naozaj dosť. Cena 5 minútovej sprchy je 500 islandských korún, čo je asi 3,3 €. Druhou, oveľa príjemnejšou možnosťou sú kúpaliská, kde si za rovnakých 500 ISk môžete zaplávať, vyhriať sa v hotpote, osprchovať sa, umyť a vysušiť si vlasy a v niektorých aj vysušiť plavky v malých žmýkačkách. To všetko bez časového obmedzenia. Ak vás na Islande zastihne škaredé počasie, najlepším spôsobom ako neprepadnúť depresii, je ísť do hotpotu (niečo ako vírivka s teplou vodou, ale bez perličky), užiť si deň v teplej vode a medzičasom väčšinou vyjde slnko a vy si môžete opäť užívať krásy prírody. 

 

Reykjavík

Hlavné mesto je takmer v každej krajine miesto, ktoré sa oplatí navštíviť. Reykjavík je veľmi špecifický. Budovy sú nízke, v typickej severskej architektúre. Mesto nepulzuje tak šialeným tempom ako metropoly kontinentálnej Európy a všetko je tu čisté v symbióze s prírodou, akoby sa ani nejednalo o hlavné mesto. Najvyšším bodom panorámy mesta je kostol, ktorý je najznámejšou budovou mesta. V Reykjavíku sa oplatí sadnúť na lavičku a pozorovať život okolo. Podgurážená pani odetá celá v červenom si vykračuje po námestí a spieva tak famózne, akoby išla z generálky pred premiérou na Broadwayi, oproti nej sa s cigaretkou v ústach valí na skateboarde mladá slečna, krásna ako topmodelka.

Z druhej strany ulice prihrmí muž na harlejke, len tak v tielku a vôbec mu nevadí, že my Slováci máme na sebe zimné bundy a na hlavách čiapky. Troška ďalej pred barom koncertuje ženské rokové kvarteto. Po troch skladbách vyhlásia, že zvyšok dohrajú večer v bare a zbalia si svoj ansámbel. Určite je v Reykjavíku aj normálny život, taký ako všade inde v Európe. Ľudia vstanú, idú do práce a majú svoj kolobeh života. Ale navonok pôsobí inak. Ako mesto, kde si ľudia život užívajú.

 

Na záver pár rád a tipov, vďaka ktorým prežijete trip na Island s úsmevom na tvári:

 

  • Island nie je členskou krajinou EÚ. Napriek tomu tu nepotrebujete žiadne víza ani cestovný pas, úplne stačí občiansky preukaz.
  • Platobná mena je Islandská koruna. 1€ = 160 ISK. Peniaze si však nemusíte meniť. Všade, kde sme boli, sa dalo platiť kartou - embosovanou. (aj v maringotke s čajom mimo civilizácie v horách)
  • V lete je na Islande polárny deň, takže je nepretržite vidno, čo je pri cestovaní obrovská výhoda. Na jeseň a v zime je zasa šanca vidieť polárnu žiaru.
  • Teplota sa v lete pohybuje medzi 5 a 20 ⁰C, ale pocitovo je kvôli vetru nižšia. Zimná čiapka, goretex a plavky (kvôli hotpotom) by vo vašej batožine teda nemali chýbať. Ak chcete spať v aute alebo stanovať, tak si hlavne kúpte dobrý spacák. My sme použili spacáky s tepelným komfortom (pozor nie extrémom) do -10 a bola to výborná voľba.
  • Na Islande sú rôzne ubytovacie možnosti. Od luxusných hotelov, cez lacnejšie bed&breakfast, kde môžete ušetriť, ak spíte vo vlastnom spacáku, dobre vybavené kempy až po spanie pod širákom. Spanie v aute nie je zakázané.
  • Na Islande je tak ako na iných ostrovoch široká ponuka autopožičovní s rôznymi cenami. Podrobný prieskum ponuky prináša odmenu v podobe lepšej ceny. My sme našli najlepšiu ponuku na www.iceland4x4carrental.com.
  • Na niektorých cestách (F roads alebo 4x4 roads) je jazda v aute bez pohonu 4x4 ilegálna, preto si pred požičaním auta buď naplánujte každý detail výletu alebo si rovno požičajte 4x4 a nič vás nezaskočí.
  • Ak by ste mali nejaké otázky, tak veľa o Islande sa dozviete na stránke Slovenky Lenky, ktorá na Islande žije a rada vám poradí www.icelandtraveltips.com.
  • Na Islande to občas s vami môže zatriasť. Monitoring zemetrasení nájdete tu: www.skelfir.is.
  • Ochutnajte ryby! Chutia úplne inak ako hocikde inde.

 

Zdroj/autor: Marek Bobula, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa