Impozantný Pont du Gard: Dokonalosť stavebného umenia spred 2000 rokov

2017-09-30 00:00:01 |   |    | 

Zhruba 40 rokov po smrti Krista sa zrodila myšlienka postaviť ponad riečne údolie Gardon akvadukt, ktorý by priviedol z oblasti Ucetia bohatej na prírodné pramene vodu do mestečka Nîmes vzdialeného až 25 kilometrov. A jej dokonalú realizáciu môžeme obdivovať dodnes!



 

Mimoriadne odvážna vízia bola naplnená o necelých pätnásť rokov pod dohľadom Marca Vipsania Agrippa, ktorý bol vtedy zodpovedný za dodávky vody pre jeho kolóniu a mestečko s 50 000 obyvateľmi. Je to neuveriteľné, ale vtedajší Pond du Gard tu stále stojí v plnej kráse a mnohí architekti pri pohľade na tento skvost neprestávajú krútiť hlavou. Bez pochýb ide o jednu z najimpozantnejších stavieb všetkých dôb.

Akvadukt Pond du Gard je až 275 metrov dlhý a 49 metrov vysoký. Na jeho výstavbu boli použité obrovské, na milimeter presne opracované kamenné kvádre, ktorých hmotnosť dosahuje až 6 ton. Opracovanie jedného kameňa si žiadalo celý deň nepretržitej práce, pod ktorú sa podpísalo 800 až 1000 rímskych otrokov. Kamene nespájal ani kúsok malty, všetko bolo vyskladané ako nejaká stavebnica.

O Pond du Gard si môžete prečítať v mnohých historických knihách, množstvo informácií nájdete vo viac ako tridsiatich jazykoch na internete, ale nikdy sa to nevyrovná pocitu, ktorý zažijete, keď postojíte malú chvíľku na jeho vrchu a objímete dve tisícky rokov starú horninu, ktorá si pamätá rozpínanie kultúry majestátneho Ríma.

Dôkazom toho, že tadiaľto tiekla voda viac než päť storočí sú nánosy vápenca. Každý milimeter tohto minerálu znamená rok stáleho toku obrovského objemu vody. Vápenec sa každých desať rokov obrusoval a čistil, no po neskorších nájazdoch nepriateľských táborov sa tento proces začal zanedbávať. Miestni obyvatelia už viac nepotrebovali drahé kúpele ani záhradné fontány. Prietok vody pozastavili a časť kamenných panelov, ktoré zakrývali zhora kanál, rozobrali.

Obdivovateľom rímskych stavieb bol aj Napoleon III. (synovec cisára a francúzskeho generála Napoleona Bonaparte), ktorý dal v roku 1850 most zrekonštruovať. Podporil tak jeho stabilitu a vyplnil drobné škáry medzi kamením. Vystaval po stranách akvaduktu schodiská, ktoré umožňujú ešte aj dnes návštevníkom z celého sveta prejsť kanálom, ktorým kedysi pretekala voda.

Ak sa sem niekedy vyberiete, neobíďte múzeum, dozviete sa, prečo Rímsku ríšu neprekonala žiadna iná civilizácia a prečo si získala aj srdcia tých, ktorých neľútostne dobývala.

 

Autor: Mária Halajová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pont du Gard

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa