Vrútky: turistika na dosah

2013-04-18 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mestečko Vrútky leží v severnej časti Slovenska. Nachádza sa v Turčianskej kotline, „ turčianskej záhradke,“ na sútoku riek Váh a Turiec. V jeho blízkosti sú mestá Martin a Žilina.



Prvá písomná zmienka o Vrútkach je z 13. storočia. Vtedy boli Vrútky ešte obec, rozčlenená na dve časti: Horné a Dolné Vrútky. Až výstavba Košicko-bohumínskej železnice v 19. storočí umožnila ich rozvoj a z Vrútok sa stal významný železničný uzol. Istý čas bola obec súčasťou mesta Martin, ale neskôr sa osamostatnila. Od roku 1990 majú Vrútky štatút mesta.

Samotné mesto pôsobí skôr historickým dojmom, ale nájdete tu aj budovy a prvky modernej architektúry. Medzi najkrajšie historické pamiatky mesta patria: rímskokatolícky kostol sv. Jána Krstiteľa, neogotický evanjelický kostol a historická budova mestského úradu. V bývalom vrútockom depe nájdete železničné múzeum, Múzeum Košicko-bohumínskej železnice. Niektoré rušne doteraz fungujú a uskutočňujú sa na nich vyhliadkové jazdy pre deti aj dospelých.

Počas letných mesiacov si na svoje prídu milovníci vodných športov, pri Vrútkach sa totiž nachádza vodná nádrž Lipovec. Tu sa okrem možnosti kúpania môžete zdokonaľovať v surfingu, ale aj v rybolove. Pre tých, ktorí obľubujú dobrodružstvo, je tu možnosť splavu rieky Váh smerom na Strečno. Pre skôr rekreačne zameraných návštevníkov je v letnej ponuke mestské kúpalisko s ohrievanou vodou.

Vďaka svojej geografickej polohe sú Vrútky východiskovým miestom pre návštevu dvoch národných parkov. V prvom prípade ide o Národný park Malá Fatra. Mestskou hromadnou dopravou sa dostanete do Turčianskych Kľačian, pokračujúc na Kľačiansku Maguru, a potom na hrebeň Krivánskej Malej Fatry. Ak sa rozhodnete pre návštevu Lúčanskej časti Malej Fatry, znova môžete využiť mestskú dopravu a dopraviť sa na Martinské hole. Treťou voľbou pre vás môže byť Národný park Veľká Fatra.

Ak patríte medzi milovníkov hikingu, určite využite príležitosť a navštívte toto mestečko. Nemusíte však objavovať krásy regiónu len pešo, môžete si zobrať so sebou aj bicykel, pretože tu nájdete množstvo označených cyklotrás.

 

Zdroj/autor: wikipedia, vrutky.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa