Tip na víkend: Vyberte sa do Trenčína a okolia

2014-09-18 09:00:00 |   |    | 

Ak ste niekedy cestovali či už vlakom, alebo autom cez Trenčín, možno ste si povedali, že by bolo načase konečne vystúpiť a obzrieť si hrdý hrad, ktorý stráži celé mesto. Keď by ste si tam však urobili prestávku, museli by ste si ju poriadne predĺžiť. Čím viac by ste skúmali historické centrum a okolie, tým by ste našli viac dôvodov preto, aby ste si tento pobyt predĺžili. Jeden víkend vám teda na Trenčín možno nebude stačiť, no aspoň budete mať dôvod stále sa vracať. Jeho výhodou totiž je i fakt, že sa v jeho blízkosti nachádzajú aj ďalšie zaujímavé mestá, takže keď si ho zvolíte ako centrum svojho pobytu, môžete vyraziť aj na niekoľko ďalších výletov.



 

Trenčiansky hrad

 

Začnime hneď tou najhlavnejšou atrakciou. A tou je Trenčiansky hrad. Legendami opradená dominanta mesta je najznámejšia vďaka povesti o veľkej láske medzi Omarom a Fatimou. Práve od ich studne lásky sa začína aj prvá časť prehliadky hradu. Ten je otvorený do konca októbra od 9.00 do 16.30, v zimnom období do 15.30. Na výber máte z dvoch možností. Veľký okruh vás prevedie po všetkých priestoroch a ten malý iba na Matúšovu vežu s nádherným výhľadom a k tomu dostanete aj krátke vysvetlenie o histórii. Vstupné pre dospelých je 3,60 a pre deti 2,10 €. Keďže bol Trenčiansky hrad skúšaný ťažkou históriou, podarilo a uchovať len pár exponátov. Gro výstavy tvoria obrazy, no dostanete sa aj do pôvodnej kuchyne, obzriete si obranné zbrane a perlou je vyhliadka z veže, z ktorej vidno na celé okolie.

 

Historické centrum

 

Po prehliadke hradu sa vyberte smerom dole k centru, kde sa najprv zastavte v Katovom dome. Otvorený je do 17.00 a rozdelený je do dvoch častí. Na vrchnom poschodí sa dozviete niečo viac o neslávnom poste a o histórii tohto remesla. V dolnej časti sa dostanete priamo do mučiarne, v ktorej údajne stále straší. Významnou pamiatkou je rímsky nápis z 2. storočia. Pozrieť sa naň však môžete len z hotela Elizabeth. Potom sa už môžete vybrať do centra a dať si kávičku s nádherným výhľadom na hrad. Mesto v centre pravidelne organizuje rôzne podujatia, takže sa môže pokojne stať, že natrafíte na niečo netradičné. Prejdite sa jeho starými uličkami, obzrite si historické budovy, ale aj župný dom.

 

Trenčiansky Notre Dame

 

Priamo v centre sa nachádza aj množstvo sakrálnych pamiatok. Vy sa však nevyberte k jednému z hlavných kostolov alebo k tunajšej synagóge, ale urobte si prechádzku až do Paríža. Tá bude síce len pomyselná, no aspoň sa môžete pochváliť, že ste i vy navštívili Notre Dame. Na ulici 1. mája totiž nájdete kostolík s rovnakým pomenovaním. Otvorený je okrem bohoslužieb každý piatok a zdobený je nádhernými maľbami.

 

Trenčianske Teplice

 

Keď sa vám už nebude chcieť chodiť po pamiatkach, istotne vám padne vhod kúsok oddychu. Ten nájdete v Trenčianskych Tepliciach, ktoré patria k najobľúbenejším kúpeľom na Slovensku. Nádherné prostredie, skvelé služby a vždy zaujímavé akcie lákajú nielen dlhodobo liečiacich sa hostí. V Trenčianskych Tepliciach ponúkajú rôzne krátkodobé druhy pobytov, no objednať si môžete aj samostatné procedúry. V kúpeľoch liečia problémy pohybového a tráviaceho ústrojenstva, ženské choroby, nervové choroby, choroby z povolania, onkologické problémy a komplikácie s obličkami.

 

Čachtice

 

Oddýchnutí sa potom môžete pustiť aj do ťažších prechádzok. Ak spomíname Trenčín, nemožno zabudnúť ani na slávnu Čachtickú pani. Aká bola pravda ohľadom jej života, sa už asi nikdy nedozvieme. Napriek tomu sa môžete vybrať na túru na zrúcaninu Čachtického hradu a sami sa zamyslieť nad tým, čo bola len hlúpa legenda a kde mohla byť pravda. Viac o histórii tejto časti Slovenska sa môžete dozvedieť v Draškovičovom kaštieli v Čachticiach, kde sa nachádza zaujímavé múzeum.

 

Uhrovec

 

Nezabudli sme na Čachtickú pani, nemožno zabudnúť teda ani na Ľudovíta Štúra. V blízkosti Trenčína sa nachádza aj obec Uhrovec, kde môžete navštíviť rodný dom nielen tohto velikána, ale aj ďalšej významnej osobnosti Alexandra Dubčeka. Obom pánom je v týchto priestoroch venovaná zaujímavá výstava. Otvorený je v pracovné dni do 16.30.

 

Ďalší favoriti v okolí

 

No z Trenčína to nemáte ďaleko ani k iným krásnym a hlavne dobre známym miestam. Do hodiny cesty sa môžete dostať do Bojníc, ale aj Piešťan. I tam nájdete mnoho krásnych podnetov na nové výlety, nielen na spoznávanie overených atrakcií. No o tom sa dočítate až nabudúce.

Zdroj/autor: trencin.sk, slovakia.travel, muzeumtn.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa