Zlaté Moravce

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Zlaté Moravce



 

Zlaté Moravce ležia v severnej časti Podunajskej výšky. V súčasnosti pod neho spadajú aj obce, ktoré predtým pôsobili ako samostatné mestské časti - Chyzerovce a Prílepy.

Vďaka priaznivej polohe lemovanej riekou Žitava siahajú stopy osídľovania tejto oblasti až do paleolitu. Archeologické nálezy z tejto oblasti tiež dokazujú intenzívne veľkomoravské osídlenie v 9. a 10. storočí. Najstarším písomným dôkazom existencie Zlatých Moraviec je Charta Zobora z roku 1113, kde je mesto uvádzané pod názvom Morowa.

V rokoch 1530 a 1573 drancovali mesto Osmani a následne, za čias Rakúsko-Uhorska sa v meste rozširovalo pôsobenie hospodárstva a remeselníctva, vďaka čomu sa mesto pomerne rýchlo rozvíjalo.  Následkom tohto rozvoja získalo okrem nových obydlí aj mnohé spracovateľské budovy, ako napríklad parný mlyn a cukrovar.

Čo sa týka názvu mesta, Moravce ako slovo bolo na Slovensku častým názvom pre osídlenie, v tomto prípade kmeňa Moravanov. Prívlastok Zlaté bol pridaný až neskôr, aby sa odlíšil názov od všetkých ostatných „Moraviec“. Ďalším možným dôvodom pre tento názov je, že v okolité rieky v oblasti boli v minulosti známe pre ryžovanie zlata.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Zlatých Moravciach

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Ztatých Moravciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kaštieľ Migazziovcov – barokovo-klasicistická budova prestavaná v roku 1789 na podnet kardinála Krištofa Migazziho. V súčasnej dobe sa tu nachádza pobočka Ponitrianskeho múzea, mestské kultúrne stredisko s divadelnou sálou, mestská knižnica a obradná sieň.

Bývalý župný dom –  dvojpodlažná budova približne z roku 1573, ktorá prešla mnohými úpravami. Jedna z nich bola baroková, ktorá dala domu súčasnú podobu. Fasáde dominujú polkruhové okna na poschodí a trojuholníkový štít s tympanónom, v ktorom je umiestnený reliéfny erb.

Kalvária s kaplnkou sv. Anny - kaplnka je jednopriestorová stavba na pôdoryse obdĺžnika so sedlovou strechou a malou strešnou vežou z roku 1882. Kalvária bola pri kaplnke vybudovaná v roku 1909.

Rímskokatolícky kostol sv. Michala archanjela – jedna z najhodnotnejších a  najstarších pamiatok v Zlatých Moravciach. Kostol bol postavený v roku 1785 a nesie barokovo-klasicistické prvky.

Mestské múzeum - sa orientuje na horné Požitavie. Vznik múzea sa datuje ešte do roku 1896. Návštevníci si môžu pozrieť napríklad prírodovednú expozíciu, ktorá pozostáva z paleontologických nálezov a mineralogickej zbierky, nájdenej v hornom Požitaví.

Mauzóleum a park rodiny MIigazzi – sa nachádza v parku zvanom Lipipark. Mauzóleum dal v roku 1887 v novorománskom štýle vybudovať Viliam Migazzi, gróf z Tekova, pre svoju manželku. V rokoch 1887 - 1896 bol na podnet Viliama založený aj park. Ten pozostáva zo zaujímavých previsnutých smrekov. Park má tiež dve vstupné okrasné brány. Mauzóleum aj park sú  súčasťou zoznamu kultúrnych pamiatok.

 

VOĽNÝ ČAS

Kino Tekov - aktuálny program premietania nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Arborétum Mlyňany - má najbohatšiu a najcennejšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku. Rozsahom svojej unikátnej zbierky patrí k najväčším v strednej Európe. Na rozlohe 67 ha sa nachádza vyše 2 300 druhov rastlín z viacerých kútov našej planéty, najmä z východnej Ázie, Kórey a Severnej Ameriky.

Kaštieľ v Topoľčiankach – bol v minulosti využívaný ako letné sídlo habsburského kráľovského domu a po prvej svetovej vojne slúžil aj ako letné sídlo československých prezidentov.  Klasicistický trakt sa postupne zmenil na múzeum. Dnes tu môžu návštevníci obdivovať knižnicu s viac ako 14.000 zväzkami. Pozornosť si zaslúži aj interiér s hodnotným historický nábytkom zo 16. až 19. storočia a zbierka porcelánu a keramiky.

Zubria zvernica pri Topoľčiankach - jediné miesto na Slovensku, kde máte možnosť na vlastné oči vidieť zubra európskeho – najväčšieho európskeho cicavca, „bratranca“ známejšieho amerického bizóna.

Pohorie Tríbeč - je hojne vyhľadávané turistami, ktorí často navštevujú tunajšie chránené prírodné rezervácie, zubriu oboru, hrady či pozostatky pravekých i slovanských hradísk, ktoré sa ukrývajú v lesoch. V poslednom období sa však toto pohorie najčastejšie spomína v súvislosti so záhadnými zmiznutiami ľudí, pre ktoré dostali jeho lesy, po vzore Bermudského trojuholníka, prezývku Tribečský trojuholník. Podstatnou mierou sa o publicitu záhadných hôr pričinil spisovateľ Jozef Karika a jeho román Trhlina.

Nitra - sa nachádza asi 30 kilometrov od Zlatých Moraviec a môžete tu vidieť množstvo pamiatok. Jadrom Nitrianskeho hradu je katedrála s priľahlou biskupskou rezidenciou. Najstaršou zachovanou časťou katedrály je románsky Kostol sv. Emeráma, ktorého vznik sa datuje do 11. až 12. storočia.

Nitrianska Blatnica - obec preslávila Rotunda svätého Juraja, ku ktorej chodia veriaci na Svätojurské púte už viac ako 500 rokov. Až donedávna vedci predpokladali, že vznikla v prvej polovici 11. storočia, počas ostatnej rekonštrukcie však zistili, že ide o vôbec najstaršiu stojacu rotundu na Slovensku. Pochádza zrejme už z prvej tretiny 9. storočia. O dve storočia neskôr ju však prestavali v románskom slohu a od 13. storočia kostolík pustol. V roku 1655 ho upravili do dnešnej barokovej podoby, ktorej dominuje veža na západnej strane.

Dražovce - na skalnatom kopci nad mestskou časťou Nitry sa nachádza malebný kostol svätého Michala archanjela z 11. storočia. Predstavuje typ románskeho emporového kostola s jednoloďovým priestorom ukončeným polkruhovou apsidou.

Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku – nielen cirkevný, ale aj svetský význam mal počas niekoľkých storočí kláštorný areál v obci Hronský Beňadik v okrese Žarnovica. Hádam najtypickejším znakom tejto stavby je bazilika, ktorá sa svojou majestátnosťou týči nad celou obcou. Pôvodný kláštor bol románsky a vybudovaný ešte pred rokom 1075. V 14. storočí sa však rozpadol, a tak došlo k výstavbe nového v gotickom slohu.

Hrad Gýmeš – leží na južnom svahu pohoria Tribeč. Bol postavený v rokoch 1253 - 1270 na mieste starej pevnosti. V 15. storočí bola vykonaná rozsiahla výstavba, boli tu postavené nové paláce a rozsiahle opevnenie. Práce na obranných zariadeniach pokračovali aj v 16. storočí, keď sa pri vstupe na hrad vybudovala veľká veža lichobežníkového pôdorysu a veža. Panstvo definitívne opustilo hrad až v polovici 19. storočia, kedy sa začal rozpadávať.

Hrad Gýmeš - v minulosti bol centrom slávneho panstva. Po napadnutí Turkami začal chátrať, až z neho zostala iba rozsiahla zrúcanina. Najjednoduchšie sa tam dostanete z Jelenca, odkiaľ vedie vyznačená turistická trasa. Chodník je stredne obtiažny, na vrchol sa dostanete približne za jednu hodinu.

Kostoľany pod Tríbečom - bohatú históriu a kultúru Ponitria pripomína mimoriadne cenný predrománsky Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom. Podľa najnovších prieskumov pochádza z 8. až 9. storočia, je teda najstaršou sakrálnou stavbou na Slovensku. V jeho interiéri môžete vidieť románsku kamennú krstiteľnicu a zvyšky románskych a gotických nástenných malieb z 11. storočia, ktoré sú najstaršie na Slovensku.

Brodzany – rovnomenný renesančný kaštieľ sa stal v 19. storočí miestom, kde sa schádzali spisovatelia a umelci z cárskeho Ruska. Letohrádok Babylon zas bol postavený v roku 1911 vojvodkyňou Natáliou z Oldenburgu, neterou Alexandra Puškina, ktorý ho využíval ako letné sídlo. Neďaleko letného domu sa v lese ukrýva novogotický evanjelický kostol, ktorý sa stal rodinnou hrobkou rodiny Friesenhofovcov a Oldenburgovcov.

Náučný chodník v Pukanci – sa vydáva po stopách starej rudnej ťažby a spája to najlepšie z okolitej prírodnej krásy a histórie bývalého slobodného baníckeho a kráľovského mesta Pukanec. Chodník začína na námestí pred evanjelickým kostolom a na každej zastávke nájdete informačné tabule s mapovými prílohami a dobovými fotografiami. Nenáročná prechádzka majestátnou prírodou Štiavnických vrchov trvá 2 až 3 hodiny.

 

INTERNET

https://www.zlatemoravce.eu/

https://www.zlatemoravce.info/

 

APLIKÁCIE

Virtualne - aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa