Gýmeš

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Gýmeš



 

Hrad Gýmeš je dnes už len impozantnou zrúcaninou, ponúka však nádherný výhľad na okolie.

 

História

Obec Gýmeš sa písomne spomína už v Zoborskej listine z roku 1113 ako súčasť majetku benediktínskeho kláštora.  Kráľ Ondrej II. ju v roku 1226 daroval Ivankovi zo starého rodu Hunt–Poznan. Ivankov syn Ondrej zachránil v bitke pri rieke Slaná život Belovi IV. a stal sa jeho chránencom.

Ondrej je staviteľom kamenného hradu, ktorý pravdepodobne v rokoch 1253 – 1270 nahradil staré hradisko. V roku 1302 Gýmeš dobyl Matúš Čák Trenčiansky. O desať rokov neskôr ho kráľovské vojská vyhnali a hrad sa stal kráľovským majetkom. V roku 1400 Žigmund Gýmeš venoval Forgáčovcom.

V 16. storočí sa Turci niekoľkokrát snažili Gýmeš dobyť a v roku 1576 ho značne zničili. Roku 1613 ho dal nákladne opraviť Žigmund Forgáč, no už o päť rokov Gýmeš podpálilo vojsko Gabriela Betlena, proti ktorému bojoval ako palatín. Obrovskou ranou mu bolo aj dobytie Turkami v roku 1663. Gýmeš bol jedným z mála hradov, kde prebiehali stavebné práce ešte v 18. storočí. Do tohto obdobia sa datuje premena gotického paláca na rodovú kryptu Forgáchovcov s kaplnkou. Až v polovici 19. storočia panstvo hrad definitívne opustilo a začal sa rozpadávať.

 

Súčasnosť

Hrad Gýmeš sa nachádza približne päť kilometrov nad obcou Jelenec a je v stave ruín. Zachovali sa len časti obvodového muriva, budov a opevnenia. Otvory okien a vstupov si zachovali na viacerých miestach kamenné obruby.

Na svahu pod zrúcaninou hradu sa nachádza prírodná rezervácia Gaštanica, niekoľko storočný prales gaštana jedlého.

 

Video

 

Povesti a legendy

Povráva sa, že na Gýmeši hradných hostí vítali tzv. lopatovým tancom, ktorého základom boli štyri údery lopatou a zápis do knihy hostí.

 

Ako sa tam dostať

Zrúcaniny Gýmešského hradu ležia na strmom kremencovom kopci Dúň. Najrýchlejšia cesta sem vedie z priľahlých dedín Jelenec – Remitáž a Kostoľany pod Tríbečom, odkiaľ sa na hrad dostanete po žltej a následne zelenej značke asi za 45 minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Zlaté Moravce (17 km)

Tribeč

Nitra (27 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa