Suzdaľ - nádherná cesta do stredovekého Ruska

2021-03-12 12:00:00 |   |    | 

Ruské mesto Suzdaľ je súčasťou známeho Zlatého okruhu, ktorý sústreďuje historicky dôležité miesta v regióne Zálesie. Tie podľa historikov výrazne ovplyvnili dejiny krajiny a vznik štátnosti. Nachádzajú sa tam viaceré zaujímavé pamiatky, ktoré vám ukážu pôvodnú tvár tejto časti Ruska. Jedným z nich je Suzdaľ, ktorý sa môže pochváliť viacerými stredovekými atrakciami.



 

Býval duchovným centrom

Suzdaľ patrí medzi najstaršie mestá nielen na Zlatom okruhu, ale aj v celej krajine. Prvé písomné zmienky o ňom pochádzajú z roku 1024. Postupne sa z neho stalo hlavné mesto tohto regiónu a vybudovali tam Kremeľ, ktorý mal za úlohu strážiť hranice Ruska. Najvýznamnejšie obdobie začalo v 16. storočí. Vtedy sa zo Suzdaľu stalo duchovné centrum celého regiónu. Postupne tam postavili päť dôležitých kláštorov s kostolmi, ktoré sa neskôr stali pútnickými miestami. Odvtedy pokladajú toto rozlohou menšie, ale významom výnimočné mesto za perlu Zlatého okruhu, ktorá je vašou povinnou zastávkou, ak chcete spoznať jednu z dôležitých častí dejín Ruska.

 

Suzdaľský Kremeľ

Najstaršou časťou mesta je Kremeľ. Ten sa pokladá za prvého predchodcu toho moskovského, ktorý bol neskôr postavený na rovnakom princípe. Jeho história siaha až do 12. storočia, keď tam začali budovať sídlo miestneho panovníka. Okrem súkromných budov postavili aj prvý jednoduchý kostol, ktorý bol drevený. Ten v 17. storočí počas požiara zhorel, preto tam preniesli Kostol svätého Mikuláša z dedinky Glotovo. Ten vyzerá veľmi podobne ako pôvodný originál a na tomto mieste sídli až dodnes. Pri návšteve Kremľa platíte vstupné za obhliadku celého komplexu. Okrem jednotlivých svätostánkov uvidíte aj bývalý dom biskupa a hlavnú budovu, ktorá kedysi slúžila ako recepcia a taktiež tam bolo miesto na organizovanie väčších posedení s hosťami.

 

Katedrála narodenia Panny Márie

Jednotlivé kostoly v Suzdale vyzerajú veľmi podobne a odlišujú sa len drobnými detailmi. Jedným z dôležitých rozlišovacích znamení je farba vrchných kupol, ktoré je vidieť už z diaľky. Konkrétne Katedrála narodenia Panny Márie, ktorá sa nachádza priamo v Kremli, má tieto vežičky nafarbené na modro a ozdobené sú zlatými prvkami. Presne na jej mieste stál v minulosti prvý kresťanský kostol v tomto kraji. Keďže neskôr bol už v zlom stave, rozhodli sa ho zbúrať a postaviť tam väčšiu katedrálu, ktorú zasvätili Panne Márii. Kostol pochádza z 13. storočia a známy je aj vďaka nádherným freskám, ktoré zdobia jeho interiér. Aj túto pôvodnú stavbu museli neskôr rekonštruovať, preto sa im z bývalého kostola podarilo zachovať len spodnú časť z bieleho kameňa. Veľmi zaujímavé sú tiež vstupné dvere do katedrály, ktoré sú pokryté zlatom. Zdobené sú rôznymi výjavmi zo života Ježiša Krista. Pri kostole sa nachádza aj zvonica, ktorá patrí medzi dôležité atrakcie tohto regiónu.

 

Kláštor svätého Euthymia

Veľmi podobný vzhľad ako Katedrála narodenia Panny Márie má aj hlavný kostol v Kláštore svätého Euthymia. Práve v tomto prípade by ste sa mali zapozerať na vežičky, ktoré sú tentoraz viacfarebné a jedna z nich má dokonca pozlátenú strechu. Interiéru opäť dominujú nádherné fresky a nachádzajú sa tam tiež hrobky významných predstaviteľov Suzdaľu. Samotný kláštor začali budovať v 14. storočí, keď bol zároveň pevnosťou, ktorá mala strážiť hranice mesta. Časť priestorov má jednoduché kamenné prevedenie ako stredoveké hrady. No niektoré budovy ako aj samotný kostol majú tradičnú bielu fasádu s ozdobnými prvkami, ktorá je bežná pre túto kultúru. V komplexe sa nachádza aj menší kostol, ktorý je spojený s jednou kuriozitou. Od začiatku bol totiž prepojený aj s jedálňou a patril medzi významné multifunkčné budovy v kraji.

 

Skanzen

Jednou z najdôležitejších atrakcií je skanzen, ktorý vznikol v roku 1968. Zaujímavosťou je, že hlavným staveným materiálom všetkých prenesených stavieb je drevo. Vďaka tomu pôsobia ako veľká dobová dedinka zo staroveku. Všetky tieto budovy boli v minulosti reálne používané, takže prinášajú skutočný pohľad na život v tejto časti Ruska. K dominantám opäť patria sakrálne pamiatky, ale nájdete tam aj domčeky obyčajných ľudí a hospodárske priestory. Veľmi vzácnym prvkom je tiež pôvodný veterný mlyn. Počas leta organizujú v skanzene jeden z najznámejších festivalov, ktorý sa zameriava na ľudové umenie a tradície.

 

Centrum s historickými zaujímavosťami

V Suzdale je iba malé centrum mesta, ale vyzerá veľmi milo. Nachádzajú sa tam opäť dva svätostánky, popri ktorých neskôr postavili vysokú zvonicu. Tá je už v súčasnosti prístupná pre verejnosť, keďže z jej vrcholu môžete sledovať celé námestie. V tejto časti sa nachádza aj nádherná historická arkáda, ktorá sa dnes využíva ako obchodný priestor.

 

Kostoly zmŕtvychvstania

V centre mesta postavili ďalšie dva kostoly, ktoré sú situované priamo pri sebe. Jeden sa nazýva letný a druhý zimný. Hlavný rozdiel je vo výzdobe, ktorá bola počas týchto ročných období rozdielna. Kostol s bielou fasádou je letný a nachádza sa na mieste pôvodného svätostánku. Ten v 18. storočí vyhorel, preto sa tam rozhodli vybudovať jeho náhradu, ktorá by bola ešte veľkolepejšia. O niekoľko rokov neskôr pribudla k nemu aj zimná verzia, ktorá má žltú fasádu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa