Brazílčania oslavujú: Slávna socha Krista Spasiteľa má 90 rokov

2021-10-13 12:00:00 |   |    | 

Socha Krista Spasiteľa nad brazílskym Riom de Janeiro patrí k najslávnejším na svete. Obyvatelia mesta v utorok oslávili jej "90. narodeniny" slávnostnou bohoslužbou aj novým alkoholickým nápojom.



 

Katolícka cirkev v roku 1921 usporiadala súťaž na výstavbu náboženského monumentu, ktorý mal pripomínať storočnicu nezávislosti Brazílie od Portugalska vyhlásenej v roku 1822. Víťaznými autormi sa stali brazílsky inžinier Heitor da Silva Costa a francúzsky sochár Paul Landowski.

Sochu slávnostne odhalili 12. októbra 1931. V súčasnosti je socha Krista Spasiteľa považovaná za jeden zo siedmich divov moderného sveta.

Pred vypuknutím covidovej pandémie prilákala táto 38 metrov vysoká socha situovaná na vrchu Corcovado ročne takmer dva milióny návštevníkov. Vlani bola z dôvodu pandémie niekoľko mesiacov zatvorená. Návštevníci, ktorí k nej chcú zavítať, sa teraz musia preukázať potvrdením o zaočkovaní. To sa týkalo aj osláv.

Slávnostná omša na počesť výročia postavenia tohto obrovského momunentu sa mala pôvodne konať priamo pod sochou, ale pre nepriaznivé počasie sa napokon uskutočnila v Metropolitnej katedrále sv. Sebastiána v centre Ria.

Súčasťou osláv bolo aj uvedenie novej značky alkoholického nápoja s názvom Redeemer Cachaca - z radu slávneho brazílskeho rumu cachaca - s podobizňou Krista na fľaši.

Brazílsky hudobný skladateľ Moacyr Luz už v septembri zverejnil pieseň s názvom Alma Carioca, Cristo Redentor (Kristus Spasiteľ - duša Ria), ktorú venoval 90. výročiu vzniku sochy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa