Taliansko inak: 4 najúžasnejšie moderné stavby

2022-04-26 12:00:00 |   |    | 

Dovolenkári radi cestujú za zaujímavými historickými pamiatkami. Počas našich ciest by sme však nemali prehliadať ani stavby modernej architektúry. Tie dokážu svojou dômyselnosťou a pôsobivým prevedením zaujať rovnako ako diela, ktoré nám zostali po predkoch. Skvelým príkladom je Taliansko, v ktorom nájdete okrem historických aj originálne moderné stavby.



 

Bosco Verticale, Miláno

Najväčším problémom miest je, že v nich počas minulých rokov výrazne ubudlo množstvo zelene. Kvôli tomu sú architekti postavení pred náročnú výzvu. Musia vymyslieť také budovy, ktoré by boli čo najekologickejšie a zároveň priniesli aj nejaké zelené riešenie. Jeden zo skvelých nápadov pochádza od Stefana Boeriho. Ten navrhol mrakodrap, ktorý je zároveň vertikálnym lesom. Na každom z poschodí urobil malú záhradku, vďaka čomu pridal do priestoru veľa zelene. V Miláne postavil vedľa seba dva takéto vežiaky. Jeden meria 76 a druhý 111 metrov, vďaka čomu sú najvyššími vertikálnymi záhradami na svete. Ojedinelá stavba má na svojom konte hneď niekoľko ocenení. Podľa odborníkov by práve takto mal vyzerať nový štandard ekologického bývania a udržateľnosti.

 

Palác talianskej civilizácie, Rím

V Taliansku nájdete aj viacero budov, ktoré odkazujú na nacistickú architektúru. Architekti mali prostredníctvom nej ponúknuť nový rozmer navrhovania budov, ktoré by zanechali odkaz na túto ideológiu. Jednou z týchto stavieb je Palác talianskej civilizácie, ktorý vznikol v Ríme. Postavili ho v roku 1938 podľa návrhu trojice architektov Giovanniho Guerriniho, Ernesta La Padula a Maria Romana. Dominujú mu najmä výrazné klenbové oblúky, ktoré zdobia celú fasádu. Jednou z inšpirácií bolo taktiež Koloseum, ktoré je podobne riešené.

 

La Nuvola, Rím

Slávnostné otvorenie tejto modernej budovy prebehlo v roku 2016. Nové Rímske kongresové centrum spája to najlepšie z moderného dizajnu – prepojenie skla a ocele. Autorom tohto projektu je Massimiliano Fuksas, preto sa niekedy budova prezýva aj Fuksasov oblak - La Nuvola. Primárne je určená na kancelárske priestory a na organizovanie podujatí. Niekedy je dostupná pre verejnosť a vtedy tento dômyselný klenot uvidíte aj v interiéri. O lístky je však veľký záujem, preto si voľné dátumy musíte rezervovať veľmi rýchlo. Vnútorné priestory sú štedré, takže naraz tam môže prísť až 8000 účastníkov konferencií alebo iných podujatí. Súčasťou komplexu je aj luxusné ubytovanie. Ak sa vám nepošťastí dostať sa dnu, príďte sa pozrieť aspoň na exteriérovú časť. Tam už dominujú elegantné tvary, kde medzi sklom uvidíte zaujímavý architektonický prvok, ktorý vyzerá ako vznášajúca sa hmota.

 

Námestie Gae Aulenti, Miláno

Aj námestie sa môže pod rukami skúseného architekta zmeniť na malý moderný zázrak. Ksvelým príkladom je námestie Gae Aulenti, ktorého hlavná časť je situovaná približne šesť metrov na úrovňou ulice. Okolo postavili viacero moderných budov vrátane momentálne najvyššieho mrakodrapu v krajine aj dvojice vežiakov Bosco Verticale. Taktiež sa tam nachádza veľa barov, luxusných obchodov a zábavných podnikov. Námestiu dominuje moderná oáza relaxu s vlastnými solárnymi panelmi, vďaka ktorým získava vlastnú energiu na fungovanie. Spája tri hlavné elementy – svetlá, hudbu a vodu. Autorom tohto projektu je rodený Argentínčan Cesa Pelli, nesie však meno slávnej architektky Gaei Aulenti, ktorej chceli takýmto spôsobom vzdať poctu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa