Najväčšie svetové prírodné a kultúrne divy

2011-06-15 17:00:00 |   |    | 

Z obrovských plání Serengeti k emotívnym vodopádom Iguazu – najväčšie svetové prírodné a kultúrne divy chcú byť videné a zažité.



 

 

Národný park Iguazu, Argentína

Národný park Iguazu sa nachádza na území Argentíny v časti zvanej Iguazu, na severe provincie Misiones. Je to oblasť o rozlohe 550 km². Park bol založený v roku 1934 a jeho najväčšou a najkrajšou dominantou sú vodopády Iguazu, obklopené subtropickou džungľou. Cez rieku Iguazu leží jeho brazílsky náprotivok. Oba boli vyhlásené za svetové prírodné dedičstvo UNESCO, v roku 1984 a 1986. Fauna parku zahŕňa niekoľko vzácnych a ohrozených druhov zvierat ako napríklad jaguár, juhoamerický tapír, ocelot, mravčiar a ďalšie. Nájsť tu môžete aj rôzne vtáky a rozmanité motýle. Na brehoch rieky Iguazu je hustá vegetácia, vrátane stromu ceibo (tzv. korálový strom), ktorého kvet je argentínskou národnou kvetinou.

 

Serengeti, Tanzánia

Národný park Serengeti je veľký národný park v oblasti Serengeti v Tanzánii. Je najznámejší kvôli každoročnej migrácii viac než jeden a pol milióna pakoňov a 250 tisíc zebier. Národný park Serengeti je považovaný za najlepšiu prírodnú rezerváciu v Afrike vďaka svojej hustote predátorov a koristi. Pomenovanie Serengeti je odvodené z jazyka Maasaiov a znamená "Nekonečné pláne". Nájsť tu môžete asi 70 druhov veľkých cicavcov a asi 500 druhov rôznych vtákov, ktoré sú špecifické pre tento región. Táto vysoká rozmanitosť z hľadiska druhov je funkciou rôznych biotopov, od lužných lesov, cez močiare, až po pasienky a lesy. Pakone, antilopy, zebry a byvoly sú len niektoré z bežne sa vyskytujúcich veľkých cicavcov v regióne.

 

Pompeje, Taliansko

Mesto Pompeje je čiastočne pochované rímske mesto neďaleko od moderného mesta Neapol v talianskom regióne Kampánia na území okresu Pompeje. Spolu s Herculaneom, jeho sesterským mestom, Pompeje boli zničené a kompletne pochované počas dlhej katastrofickej erupcie sopky Vezuv, ktorá trvala dva dni, ešte v roku 79 n. l. Erupcia pochovala Pompeje pod štyrmi až šiestimi metrami popola a mesto tak bolo stratené cez 1 500 rokov, kedy ho znovu náhodne objavili v roku 1599. Odvtedy jeho výskum poskytuje mimoriadne detailný pohľad na život v meste v období Rímskej ríše. V súčasnosti patrí do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a zároveň je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií v Taliansku, ktorú ročne navštívi približne 2,5 milióna turistov.

 

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu je mesto umiestnené na horskom hrebeni, presnejšie 2,430 metrov nad hladinou mora nad údolím Urubamba v Peru, asi 80 kilometrov severozápadne od Cusca. Archeológovia veria, že Machu Picchu bolo postavené ako majetok pre inského cisára Pachacuti (1438–1472). Je často označované ako "Stratené mesto Inkov" a je zrejme aj najznámejšia ikona inského sveta. Inkovia tu začali stavať okolo roku 1400 n. l. a územie opustili v čase jeho dobytia Španielmi. Od roku 1911 je mesto dôležitou turistickou atrakciou a od roku 1983 patrí do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V roku 2007 bolo zvolené za jeden z nových siedmich divov sveta v celosvetovej internetovej ankete.

 

Národný park Grand Canyon, Arizona

Národný park Grand Canyon je jeden z najstarších amerických národných parkov a je situovaný v Arizone. Na území parku sa nachádza Grand Canyon, cez ktorý preteká rieka Colorado, a je považovaný za jeden zo siedmich divov prírodného sveta. Park sa rozkladá na rozlohe 4 927 km². Väčšina návštevníkov parku prichádza na južný okraj kaňonu od štátu Arizona. Kaňon je dlhý 347 kilometrov, široký 6 až 29 kilometrov a hlboký maximálne 1 800 metrov. Jeho steny sú tvorené viacfarebnými mocnými vrstvami pieskovcov a vápencov.

 

Zdroj/autor: bbc, wikipedia, jr, drom

Foto: wikipedia, Koch&Wolf, serengeti.org, nps.gov

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa