Zaplesá vám srdce: Najromantickejšie hrady a zámky na svete

2014-03-17 10:00:00 |   |    | 

Už samotné budovy hradov a zámkov v nás vyvolávajú romantické rozprávkové predstavy o časoch, keď ešte žili džentlmeni, ktorí boli ochotní urobiť pre svoje dámy všetko. K ich výstavbe viedli panovníkov tie najrôznejšie pohnútky. A niektoré z nich boli rovnako romantické ako samotné obydlia. Chceli si získať srdce niektorej ženy alebo jej preukázať neskonalú vďaku za jej lásku a tak jej dali postaviť takúto večnú pamiatku. Dnes si preto predstavíme tie najromantickejšie hrady a zámky na svete, ku ktorým sa buď viažu takéto zaujímavé historky, alebo sú jednoducho už na prvý pohľad jedinečné a pošteklia fantáziu každého romantika.



 

  • Boldt Castle, New York, USA

Hneď prvý z predstavovaných hradov spĺňa obe kritériá. I keď krásnymi zámkami je skôr známa Európa, tento sa nachádza v Amerike v štáte New York. George Boldt, ktorého meno i nesie, vybral pre jeho výstavbu skutočne nádherné miesto. Je ním rieka Saint Lawrence, na ktorej sa nachádza niekoľko menších ostrovčekov. Na jednom z nich sa rozhodol vybudovať toto romantické sídlo, ktoré v roku 1905 odovzdal svojej manželke ako pompézny valentínsky darček. Hrad je v prevádzke aj v súčastnosti. V rámci tour vás tam zoberú na jednej z mnohých lodí. Prístupná je väčšia časť budov aj so zaujímavými exponátmi. Hrad taktiež ponúka aj možnosť organizovania svadieb.

 

  • Bran, Rumunsko

Nádherná stavba opradená krvavými povesťami. Odkedy sa podľa Stokerovho románu malo práve tam nachádzať sídlo desivého pána, nadobudol tento hrad nové čaro. Najväčším hitom sa však stal až za ostatné roky. Dovtedy bol populárny skôr medzi literárnymi fanúšikmi, no keď sa do popredia dostala upírska tematika, tak zrazu sa začal javiť väčší záujem aj o výlety do údajného Drakulovho domova. Jeho výhodou je aj fakt, že sa nachádza v obklopení nádhernej prírody a pokiaľ sa vyberiete do týchto končín, oplatí sa naplánovať si aj niekoľko turistických vychádzok.

 

  • Lastovičie hniezdo, Ukrajina

Dnes trošku neslávne spomínaný Krym dokáže ľuďom ponúknuť aj mnoho turisticky atraktívnych miest. A jedným z nich je aj Lastovičie hniezdo. Pôvodne na tomto mieste stála len jednoduchá drevenica, ktorú potom prebudovali na pekný malý zámoček. Kuriozitou je, že sa o jednu z jeho unikátnosti postarala samotná príroda. Časť budovy totiž prevísa nad skalami nad morom. K tomu došlo počas jedného zo zemetrasení, keď veľká časť z nich spadla do mora. Vďaka tomu sa toto miesto stalo ešte krajším a osobitejším.

 

  • Egeskov, Dánsko

Pôvodne vystavaný ako obranná pevnosť pri vodnej ploche, aby tak boli lepšie chránení pred nepriateľmi. Dnes vizuálne úžasný kontrast prírody a tejto veľkolepej stavby. V jej útrobách nájdete možno netradične aj výstavu automobilov a motoriek. Deti istotne poteší časť venovaná bábikám a domčekom pre ne. Jedinečná je aj tunajšia flóra, ktorá práve vďaka originálnemu prostrediu dovolí vyrásť skutočne nádherným druhom kvetov.

 

  • Hrad Kellie, Malajzia

Vznešená myšlienka, skvelý nápad a oddanosť stáli pri zrode ázijského krásavca. Škoda, že sa potom všetko otočilo naopak a nedopadlo to až tak dobre, ako to vyzeralo. Ale poďme na začiatok, keď Škót William, ktorý pracoval v týchto končinách, zanechal doma svoju milovanú. Dohodli sa, že keď sa tam udomácni, príde za ním. Aby ju prekvapil, pripravil jej pred príchodom tento zámok. Kellie, podľa ktorej dostal meno, však bola nešťastná a v Malajzii sa veľmi trápila. Ich manželstvo sa nevydarilo a po smrti vraj zostal William strašiť v hornom poschodí tohto paláca.

 

  • Torrechiara, Taliansko

Ďalší z dôkazov veľkej lásky. Tento hrad nebol postavený však na to, aby pomohol nalomiť priazeň niektorej dámy. Pier Maria II Rossi ho nechal postaviť svojej dlhoročnej láske Biance. Chcel jej takto poďakovať za všetky spoločné chvíle a aby ich partnerstvo zostalo takto naveky aj v pamiatke cudzích ľudí. Masívna stavba sa majestátne týči na pozadí pohorí a krásnych lúk. Hrad vyzerá vďaka tomu naozaj monumentálne. Jeho najkrajšou časťou je Zlatá izba, na ktorú sa teší viacero návštevníkov.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa