Úžasné vodné mestá sveta

2014-04-09 16:00:00 |   |    | 

Niektoré mestá sveta sú vnútorne spojené s ich prístavmi, zátokami, pobrežiami, ich geografické umiestnenie tvaruje spôsob, akým sa rozvíjajú a ako ich obyvatelia komunikujú s mestskou krajinou a medzi sebou navzájom. Nasledujúcich päť miest kombinuje v sebe fantastické nábrežia s pomerne veľkými parkmi, vynikajúce reštaurácie a kultúrne pozoruhodnosti, ktoré z nich robia úžasné miesta na život, prácu a aj návštevu.



 

  • Štokholm, Švédsko

Len jedna tretina švédskeho hlavného mesta je v skutočnosti mesto: zvyšok je voda a park, ktoré sa rozprestierajú cez 14 ostrovov jazera Mälaren a Baltského mora. Väčšina nábreží je ľahko prístupná z ciest a peších zón k prepravným lodiam, ktoré križujú súostrovie. Každá časť mesta je v tesnej blízkosti pobrežia. Medzi najžiadanejšie časti Štokholmu patrí Kungsholmen a exkluzívna časť Östermalm na severovýchode mesta. Južná časť Folkungagatanu je zase známa pre svoje trendy obchody, kaviarne a nočný život, no a oblasť v okolí Mariatorget je plná domov s výhľadom na jazero.

 

  • Hamburg, Nemecko

Okrem obrovského nákladného prístavu má mesto na rieke Labe viac kanálov ako Benátky či Amsterdam a najviac mostov zo všetkých miest na svete, ktorých je vyše 2 tisíc. Voda je všade navôkol, tak ako aj zelené porasty a parky. V skutočnosti bol Hamburg vyhlásený za európske hlavné mesto zelene za rok 2011. Časti mesta v blízkosti vody sú veľmi žiadané na kúpu nehnuteľností. Veľa rodín vyhľadáva domov v pokojnom Alsterdorfe na severovýchode, a to hlavne pre množstvo zelene a dobré dopravné spojenia do centra mesta. HafenCity je časť mesta vystavaná priamo v prístave a je podobná londýnskej časti Dockland. Ide o jeden z najväčších mestských stavebných projektov v Európe a je populárny pre svoju polohu a modernú infraštruktúru.

 

  • Nice, Francúzsko

Nice je kľúčovým hráčom na čarovnom Azúrovom pobreží; tento klenot Francúzskej riviéry bol centrom bohatých a privilegovaných po viac než storočie. Popri pobreží je promenáda des Anglais, ktorá lemuje pláž a spája letisko a prístav a je perfektným miestom na pozorovanie Stredozemného mora a staromestskej časti Belle Époque. V letnom období tomu všetkému pridávajú na kráse veľké jachty, ktoré kotvia v blízkosti.

 

  • Sydney, Austrália

Sydney je známe hlavne pre svoj prístav a je domovom takých ikonických štruktúr ako Opera House, Harbour Bridge (prístavný most) a pláže Bondi a Manly. V skutočnosti je to blízkosť pláží, ktorá priťahuje množstvo ľudí z Austrálie a sveta, ktorí sa prisťahujú do mesta pre bezstarostný životný štýl, sofistikovanú kultúru, reštaurácie na svetovej úrovni a samozrejme dych vyrážajúce výhľady.

 

  • San Francisco, USA

Mesto situované v zálive na polostrove s Tichým oceánom na jednej strane a San Franciscom na druhej. Most Golden Gate sa týči ponad ústie zálivu a spája mesto s oblasťou Marin, kým most Bay spája mesto s Oaklandom na východe. Život v tomto meste je sústredený okolo vody. Tulene slniace sa na pilieroch vo Fisherman´s Wharf, množstvo plavcov, ako aj peších, ktorí si vychutnávajú voľné chvíle na promenádach a v parkoch. Väčšina kopcov má dych vyrážajúce výhľady na modrý záliv, horizont a v niektoré dni na hmlu, do ktorej sa mesto vnorí.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa