Najkrajšie synagógy sveta: Až dve máme doslova na skok!

2022-04-29 10:00:00 |   |    | 

Synagógy patria k rovnako obľúbeným turistickým atrakciám ako kostoly. Najťažšie obdobie pre nich predstavovala 2. svetová vojna. Hitlerov režim ich cielene všade ničil a často ich využívali na úplne iné účely. Napriek tomu sa ich našťastie podarilo zachovať vo svete veľa a mnohé patria k tým najkrajším pamiatkam.



 

Španielska synagóga, Praha, Česká republika

Na mieste súčasnej Španielskej synagógy v minulosti sídlila pôvodná modlitebňa, ktorú postavili v 12. storočí. Súčasnú stavbu vybudovali v roku 1868 a patrí medzi najkrajšie budovy tohto druhu v Európe. Hlavnými architektmi synagógy boli Josef Niklas a Jan Bělský. Keď vojdete dnu, na chvíľku zatajíte dych. Jej steny sú nádherne zdobené v maurskom štýle, vďaka čomu pôsobí ako honosný palác. V súčasnosti už slúži ako múzeum a nachádza sa tam výstava o židovskej komunite u našich susedov. Mapuje všetky dôležité informácie z 19. a 20. storočia a nevyhýba sa ani ťažkému obdobiu holokaustu.

 

Synagóga na ulici Eldridge, New York, USA

Hneď po príchode do tejto synagógy pritiahne vašu pozornosť dominantné okrúhle okno. Vďaka nádhernej mozaike vyzerá ako nočná obloha s hviezdičkami. Synagógu postavili v roku 1887 a za jej vznik vďačia židovským imigrantom. Po jej otvorení bola veľmi obľúbená, pretože predstavovala najkrajšiu stavbu vo štvrti. Potom však niekoľko rokov chátrala a museli ju rekonštruovať. V súčasnosti sa tam už nachádza múzeum. V jednej časti uvidíte obrazy umelkyne Debry Olin, ktorá vo svojej tvorbe zachytáva niekoľko tradičných starých zvykov tejto komunity. Druhá časť vám predstaví menoru v rôznych vzácnych historických podobách. Dozviete sa tiež zaujímavosti z histórie tejto synagógy.

 

Veľká synagóga, Budapešť, Maďarsko

Najväčšiu synagógu v Európe nájdete v Budapešti a dokonca je aj druhou najväčšou na svete. Postavili ju v polovici 19. storočia. Upúta vás už svojou fasádou, ktorej dominuje viacero výrazných prvkov. V interiéri vás zase nadchne nádherne zdobený strop, na ktorom sa vynímajú robustné lustre. Keďže bola synagóga čiastočne poškodená, museli ju podrobiť rozsiahlej rekonštrukcii. Zmestí sa do nej 5000 veriacich – má totiž 3000 miest na sedenie a 2000 na státie. V súčasnosti v nej často usporadúvajú koncerty vážnej hudby. Pred budovou sa nachádza malé námestie a v jej blízkosti je štvrť, v ktorej môžete navštíviť aj židovské podniky.

 

Synagóga na Rykestrasse, Berlín, Nemecko

Autorom tejto synagógy je Johann Hoeniger, ktorý patril medzi známych architektov v židovskej komunite. Posledné práce na nej dokončili v roku 1904. Rozlohou je najväčšia a zároveň aj najvzácnejšia v Berlíne. V roku 1938 sa však stala terčom nacistickej agresie, kvôli čomu jej interiér z veľkej časti zdemolovali. Ešte nasledujúce dva roky napriek tomu slúžila na bohoslužby. Potom ju však nacisti zhabali a urobili z nej skladisko potravín. Po vojne spustili jej veľkú obnovu, ktorá však pokračovala len pomaly. Kompletne synagógu dokončili až v roku 1953. V súčasnosti sa už v časti jej priestorov nachádza škola.

 

Veľká synagóga, Edirne, Turecko

Rok 1905 bol v tureckej Edirne veľmi tragický. Naraz tam zhorelo 13 synagóg, vrátane tej s označením Veľká. Po krátkom období smútku sa domáci obyvatelia rozhodli, že ju kompletne obnovia. Tentoraz ju postavili podľa známej synagógy vo Viedni. Pridali do nej pár modernejších prvkov a po prvýkrát od nešťastnej udalosti ju otvorili pre verejnosť v apríli 1909. V tom období dokázala poskytnúť miesto pre 1200 veriacich. Neskôr však začala chátrať a po kríze vo vzťahoch s Izraelom sa z nej stala úplná ruina. Židovská komunita sa však opäť rozhodla investovať do jej obnovy a opätovne ju otvorili v roku 2015.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa