Burdž Chalífa - najvyššia budova sveta

2022-07-04 13:00:00 |   |    | 

V Dubaji zo sto najvyšších budov sveta môžete navštíviť až dvadsiatku. Ikonou medzi nimi je najvyššia budova sveta, 828 metrov vysoká Burdž Chalífa (alebo Burj Khalifa, teda Veža Khalifa), ktorá je tým najvyšším, čo kedy ľudská ruka postavila.



 

Stavba prebiehala v rokoch 2004-2010 a slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 4. januára 2010. Tvar budovy pripomína stalagmit a to preto, aby bola budova stabilná a nekývala sa vo vetre. Na jej stavbe sa používal špeciálny betón, ktorý sa výlučne miesil v noci a pridávali sa do neho kúsky ľadu, aby budova odolala extrémnym teplotám, ktoré tu panujú.

Počas celej doby výstavby bola celková výška budovy utajená a niekoľkokrát sa aj menila, aby bolo zaručené, že po dokončení bude najvyššou budovou na svete. Pôvodný názov stavby Burj Dubai (Veža Dubaj) bol zmenený na počesť nedávno zosnulého prezidenta Spojených arabských emirátov šejka Khalifa bin Zayeda al Nahyana.

Výstavba mrakodrapu s celkovou plochou 344 000 m2 prebiehala rekordným tempom. Za týždeň bolo postavené jedno až dve poschodia z celkového počtu 163. Do práce bolo každý deň zapojených vyše 12 tisíc robotníkov a celkové náklady presiahli 1,5 miliardy amerických dolárov.

Táto futuristická budova kombinujúca najmodernejšie technológie s nebývalým luxusom je obložená 26 tisícmi špeciálnymi termostatickými sklenenými panelmi, čo znižuje náklady na energie.

V budova sa nachádza aj 57 najrýchlejších výťahov na svete, pohybujúcich sa rýchlosťou 18 metrov za sekundu. Iba za minútu vás vyvezú na 124. poschodie.Na samom vrchole sa nachádza 180-metrová kovová veža s anténou.

V mrakodrape Burj Khalifa sa od 1. po 39 poschodie nachádza 5 hviezdičkový hotel Armani Dubai  s 304 izbami, ktorý osobne navrhol svetoznámy návrhár Giorgio Armani (ceny za noc začínajú na cene 750 dolárov), ďalej 900 luxusných apartmánov zaberajúcich 44. až 108. poschodie (celé 100. poschodie kúpil indický miliardár Shetty).

V ďalších priestoroch sú kancelárie a k dispozícii je aj parkovisko pre 3000 áut. Nachádzajú sa tu aj nákupné centrá, vyhliadkové plošiny, kaviarne, nočné kluby, bazény, hvezdáreň či mešita. Posledné poschodia sú určené pre telekomunikačné zariadenia.

Na 122. poschodí vo výške 442 metrov je reštaurácia Atmosphere pre 80 hostí, ktorá je tak najvyššou reštauráciou na svete. Najnavštevovanejšia je vyhliadková plošina na 124. a 125. poschodí vo výške 456 metrov.

Najvyšším bodom v budove, kam sa dostane turista, je najvyššie položená vyhliadková plošina na 148. poschodí vo výške 555 metrov. Sú tam nainštalované obrazovky a ďalekohľady, ktoré vám umožnia virtuálnu prechádzku po meste. Aby ste sa tam dostali, musíte si dosť zavčasu zarezervovať nie práve najlacnejší lístok.

A ešte aspoň jeden svetový rekord spojený s touto budovou. Na Silvestra 2008 sa na fasáde budovy uskutočnila laserová show Light Up, ktorá bola najväčšou svetelnou a zvukovou show na svete na fasáde jednej budovy.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa