Kostarika, najzelenšia krajina planéty

2012-08-03 13:30:00 |   |    | 

KOSTARIKA - Kostarika získala ocenenie najzelenšej krajiny sveta. Nekonečné množstvo rastlín a živočíchov, krásne nepreplnené pláže, sopky, ovocie s tou pravou chuťou. To sú len niektoré z lákadiel tejto stredoamerickej krajiny.



Prvým kontaktným bodom (medzinárodné letisko) je San José. Treba zažiť aj rušnú atmosféru hlavného mesta s jeho veľkým trhoviskom plným exotického ovocia a korenín, ale oveľa príjemnejšie je bývalé hlavné mesto Cartágo. Leží na úpätí sopky Irazú, ktorá mesto potrápila už niekoľkokrát.

Kostarika je plná sopiek, ktoré domácich trápia, vulkanológov a geológov fascinujú a turistov lákajú. Dych vám zoberú nielen vulkány, ale aj príroda. Kostarika je neskutočne zelená a po celom svete je chválená svojím prístupom k prírode. Podarilo sa jej napríklad úplne zastaviť odlesňovanie. Viac ako 25 percent územia krajiny tvoria národné parky skrývajúce obrovské bohatstvo.

Biodiverzita, množstvo a hustota druhov sú v tejto neveľkej krajine jedny z naj na svete. Nad hlavami vám budú lietať papagáje, zo stromov škriekať opice, samy si natrháte banány (chutia úplne inak ako tie obchodné) a vlastnými rukami si vyrobíte čokoládu či dobroty z cukrovej trstiny.

V rámci strednej Ameriky je Kostarika na tom ekonomicky veľmi dobre. Pre nás Európanov je to tam však veľká chudoba. Ľudia tvrdo drú na plantážach alebo lovia ryby. Turistický ruch nie je zanedbateľný, ale príjmy z neho sú vidieť len niekde. Domy sú malé, ošarpané, zariadené len skromne. Autá sú ako z múzea. Aj napriek tomu sú však ľudia stále milí, pozitívne naladení, tešia sa z každej maličkosti. A to jedlo, ktoré vedia uvariť! O čerstvých ovocných šťavách za pár centov ani nehovoriac! V Kostarike si uspokojíte svoje oči, dušu aj chuťové poháriky.   

 

Tip na dovolenku nám zaslala čitateľka Michaela Janotova. Ďakujeme :)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa