Pocíťte objatie prírody na holandskom Vlielande

2012-05-05 10:00:00 |   |    | 

HOLANDSKO - Severne od hlavného mesta Holandska - Amsterdamu, leží v mori Wadden päť ostrovov. Spolu tvoria akoby jeden poloblúk. Každý z nich sa vyznačuje svojou vlastnou typickou atmosférou a turisti si vyberajú návštevu ostrova podľa toho, čo im ponúkne. Jedným z nich je Vlieland, ktorého charakterizuje predovšetkým rodinná atmosféra. Ak preferujete dovolenky v riedko zaľudnených miestach, kde je možné prechádzať sa po ľudoprázdnej piesočnej pláži, je Vlieland tým správnym miestom pre oddych od ruchu veľkomesta.



Svieži morský vzduch

Dostať sa na ostrov je možné trajektom z prístavu Harlingen. Plavba trvá približne 1,5 hodiny. Keďže si turisti nemôžu prepraviť trajektom osobné auto, hlavným dopravným prostriedkom na ostrove je bicykel. Ten si môžete požičať v dedine Oost Vlieland takmer na každom kroku. Príjemným strávením dňa môže byť práve cyklotúra po ostrove, ktorý je bohato popretkávaný cyklistickými cestičkami, tzv. fietspad.

Ak budete mať šťastie, môžete stretnúť tulene, ktoré sa zdržiavajú na odľahlých piesočných ostrovčekoch. Okrem bicykla si môžete zašportovať na tenisovom kurte, ihrisku, plavárni či zajazdiť na koni po voňavom borovicovom lese. Na zahodenie nie je ani vychádzka na pláž s dobrou knihou, kde vás nebude nikto vyrušovať.

 

Tradícia a kvalita

Aj keď patrí Vlieland svojou rozlohou medzi menšie ostrovy Waddenu (40,01 km² pevniny), poskytuje dostatok možností na trávenie voľného času podľa vlastného výberu. V letných mesiacoch sa každoročne  konajú rozličné hudobné festivaly na piesočnej pláži a folklórne vystúpenia. Obľúbený je aj tradičný bežecký maratón pre všetky vekové kategórie, kde si môžete vybrať dĺžku trasy, ktorú pobežíte - 5, 10 či 15 km.

Okrem toho sa v dedine pravidelne konajú trhy, kde si môžete kúpiť miestne výrobky domácich - napríklad džem, sirup, cukríky alebo aj sladkú pálenku z najviac rozšíreného ovocia - červených bobúľ cranberries. Príznačným pre ostrovy v provincii Friesland je škoricovo-jablkový chlieb, ktorý sa vyrába výlučne pre túto oblasť.

 

Obľúbené miesto pre turistov

Na ostrove sa nachádza 11 hotelov, čo je z hľadiska malej rozlohy pevniny znakom veľkej obľúbenosti u turistov. Pre menej náročných sú k dispozícii aj dva kempingy. Prichádzajú a na „Vlie“ sa radi zas vracajú celé rodiny, ale aj jednotlivci. Okrem už spomínaných aktivít sa návštevníkom ponúkajú malé obchodíky s rozličným tovarom a suvenírmi. Dovolenkový čas strávený na Vlielande nebudete nikdy ľutovať.

 

Zdroj/autor: Miroslava Vajsová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa