Čo ste ešte nevedeli o Amsterdame

2012-02-20 11:45:00 |   |    | 

Vedeli ste, že názov mesta Amsterdam pochádza zo spojenia názvu rieky Amstel a starej osady Dam, ktorá sa nachádzala na mieste dnešného mesta? Vedeli ste, že Amsterdam má najväčší počet múzeí na meter štvorcový na svete? Vedeli ste, že podľa niektorých zdrojov má Amsterdam najviac bicyklov na obyvateľa na svete? Vedeli ste, že Holanďania sú najchudší ľudia na svete?



Vedeli ste, že ak by prišlo k nárastu hladiny mora, Amsterdam by bol jeden z prvých zaplavených miest na svete, lebo sa nachádza pod hladinou mora? Najnižší bod Amsterdamu leží 6,7 m pod hladinou mora.

Amsterdam sa rozprestiera na viac ako 150 kanáloch, ktoré sú spojené s takmer 1 300 mostami, preto je často prirovnávaný k Benátkam. Amsterdam najlepšie spoznáte z niektorej z turistických lodí, ktoré vás prevedú najznámejšími kanálmi Herengracht, Keizersgracht a Prinsengracht a budete mať príležitosť spoznať holandskú architektúru.

Uvidíte Blauwbrug, najkrajší most, Munttorein a Montelbaanstoren, najznámejšie veže, ale aj stovky bouthausov. Je to niekedy aj bezpečnejší spôsob ako chodiť pešo. Neuveriteľný počet bicyklov a nezvyk priemerného Európana na rýchlu jazdu bicyklom i množstvo chodníkov pre cyklistov môže byť miestami veľmi nebezpečné.

Ak sa rozhodnete pridať k obyvateľom Amsterdamu a pohybovať sa na  bicykli, je veľmi jednoduché si bicykel požičať. Amsterdam má približne 600 tisíc registrovaných bicyklov.

Hlavné námestie sa volá Dam a pri ňom sa nachádza kráľovský palác Koninklijk Paleis, ktorý istého času bol aj mestskou radnicou. Na Dame sa nachádza aj korunovačný kostol holandskej aristokracie Nieuwe Kerk aj múzeum voskových figurín Madame Tussauds.

V blízkosti námestia sa nachádza aj železničná stanica Centaal Station a veľa zaujímavých kostolov, ako napríklad Sint Nicolaaskerk, Westerkerk a Zuiderkerk. Blízka pevnosť Waag je pozostatok opevnenia starého mesta, ale aj začiatok najznámejšej „červenej štvrte“ Walletjes. Amsterdam je celému svetu známy presne touto štvrťou, vysokým stupňom tolerancie jeho obyvateľov, ako aj jedinečnými coffee shopmi.

Ale Amsterdam má oveľa viac ako iba „vykričané“ štvrte, keďže je mestom s najväčším počtom múzeí na meter štvorcový na svete. Najznámejšie sú Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Museum het Rembrandthuis, Dom Anny Frank, Heineken Experience, Múzeum diamantov alebo Múzeum erotiky.

Amsterdam sa môže pýšiť aj mnohými parkami - najkrajší z nich je Vondelpark. Najlepšia nákupná zóna je v Nieuwedijk-Kalverstraat alebo P.C. Hooftstraat.

Nočný život je osobitná kapitola. Viac ako 1 500 klubov a barov, najznámejšie sú v štvrtiach Leidseplein, Rembrandtplein a v okolí Jordaanu, sú stále plné ľudí, a to o ktorejkoľvek hodine. Všade navôkol sú ľudia z rôznych kútov sveta a hrá hudba. Neopakovateľná atmosféra mesta dostane aj vás.

Hovorí sa, že ten, kto raz príde do Amsterdamu, sa tam musí vrátiť aj druhýkrát. Tak prečo to neskúsiť ihneď? Kliknite TU a môžete cestovať už v marci.

 

Zdroj/autor: reklamný článok, drom

Foto: boomer.sk, shutterstock

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa