10 DÔVODOV prečo letieť do Amsterdamu

2010-10-29 17:30:00 |   |    | 

HOLANDSKO/ video – Hlavné mesto Holandska pozná asi každý. Niekto si ho spája s povestnými Coffee shopmi, iný s dnes už bývalou štvrťou plnou sexshopov a lacnej lásky. Ale Amsterdam je samozrejme aj o niečom inom. Je plný pôsobivých zákutí, chutí a vôní...



Amsterdam je predovšetkým veľmi kozmopolitným mestom. Obyvatelia bývalých holandských kolónií tvoria veľkú časť jeho populácie. A práve oni vtlačili svoju stopu do množstva reštaurácií a rýchlych občerstvení po celom meste.

Skutočnou raritou je ulica Lange Leidsedwarsstraat, kde nenájdete prakticky nič iné, než reštaurácie všetkých možných druhov a cenových úrovní. Slovo „lange“ v názve hovorí o jej dĺžke a teda aj o množstve ponúkaných kulinárskych pokušení. Asi jednou z najlepších je reštaurácia Puri Mas. Jej doménou je indonézska kuchyňa, poteší vás rôznymi druhmi mäsa, zeleniny, neobyčajnými koreninami a kokosovým mliekom.

Holandsko je známe ako tabaková veľmoc. Nie, žeby sa tu tabak priamo pestoval, ale v pôvodných kolóniách boli jeho zdroje nevyčerpateľné a tak sa Holandsko stalo jeho veľkým spracovateľom. Holandské cigary sú medzi medzi znalcami pojmom. V meste nájdete množstvo predajní s tabakom a samozrejme s cigarami. Na jednej z hlavných tried v centre nájdete obchod P.G.C.Hajenius. je to jedna z najstarších a najlepších firiem v Európe v obore kvalitných cigár a tabakov.

Nemusíte tu cigary len kupovať, v zadnej časti predajne je i štýlová fajčiareň a pre movitejších zákazníkov sú tu pripravené aj trezory na cigary. Firma usporiadava pravidelné kurzy výberu a fajčenia alebo ich „ochutnávku“. O kvalite svedčí aj fakt, že medzi zákazníkov patrí tiež holandská kráľovská rodina.

Celý Amsterdam  je pretkaný sieťou kanálov-grachtov, Tieto mestské vodné cesty sú dnes využívané predovšetkým pre turistické vyhliadkové plavby, ale po dvoch najväčších z nich sa dá mestom preplávať aj väčšími loďami.

Na brehoch grachtov nájdeme odpočinok v útulných kaviarničkách a reštauráciách . A nielen to. Napríklad na ulici Singel je priamo na kanále plávajúci trh s kvetinami a záhradnými rastlinami. Kúpite tu všetko od tradičných  tulipánov až po malé rastlinky konope. Tie sa ale nedoporučuje nakupovať, pretože aj keď sú v Holandsku tieto rastliny legálne, už na nemeckej hranici by ste pri náhodnej kontrole mohli oľutovať, že ste sa nechali nahovoriť na takýto nákup.

Amsterdam je tiež námorným prístavom. Plávajú sem lode severomorským prístavným kanálom zo Severného mora. Pokiaľ sa chcete zviesť cez kanál, je možné využiť jeden z mnohých prievozov, ktoré spájajú severnú časť metropole s centrom. Tieto prievozy sú bezplatné a fungujú 24 hodín denne. Tie najpoužívanejšie sú pri hlavnej stanici.

Nedá sa písať o Amsterdame a nespomenúť diamanty. Amsterdam je ich druhým najväčším európskym centrom. Sídli tu diamantová burza a niekoľko významných firiem, ktoré sa zaoberajú spracovaním a predajom týchto drahokamov. Jeden z nich je Coster Diamonds. Sídli hneď oproti Kráľovskému múzeu.

Nepredstavujte si nejakú obrovskú halu alebo továreň. Sú tu tri nenápadné vily, v ktorých sídli brusiareň, ale aj múzeum, obchod a na utajenom mieste v podzemí aj trezory s neuveriteľným množstvom trblietavých kamienkov všetkých veľkostí... Vo firemnom múzeu môžete tiež vidieť nielen kópie známych i menej známych diamantových šperkov, ale tiež so zoznámite so spôsobom ťažby a spracovaním lesklých kamienkov.

Ak by ste chceli ochutnať prechádzku po Amsterdame vlastnou loďou, nie je to až tak nesplniteľný sen. Po celom Holandsku je veľa požičovní motorových lodí, od malých otvorených člnov (sloepen) až po motorové obytné lode (motorjachten). Loď si môžete požičať na deň (otvorené člny) alebo dva dni (obytné lode).

Pokiaľ preferujete pohodlie na úrovni hotela vyššej triedy, určite si choďte loď zapožičať do mestečka Muiden. Hneď pri odbočke z diaľnice je malá požičovňa luxusných lodí Muiden Yachtcharter. Ceny sú oveľa priaznivejšie a do Amsterdamu je to po vode pol dňa cesty. V Holandsku nepotrebujete  pre riadenie motorovej lodi do dĺžky 15 metrov žiadne oprávnenie. Väčšinou stačí krátke zaškolenie priamo v lodenici.

V malej uličke Warmoesstraat v centre Amsterdamu sa krčí nenápadný obchodík, ktorý sa ovšem svojim významom stal celosvetovo uznávaným. Partia kamarátov sa pred časom dohovorila a otvorila prvý špecializovaný obchod s prezervatívmi na svete. Výber je tu naozaj obrovský a neobmedzený. Pretože nechceli zostať len pri predaji, zapojili sa do tohto obchodu skutočne plnou silou.

Zistili, že každý výrobca má svoje označenie veľkosti a zákazník sa len ťažko orientuje. Vyvinuli si teda vlastný systém číslovania, ktorý uľahčuje výber. Naviac sa pustili do edukatívnej činnosti a tak v predajni  môžete stretnúť aj školské triedy, ktoré chodia do condomerie na prednášky o bezpečnom sexe a správnom používaní o tejto ochrannej pomôcky...

 

 

Zdroj/autor: amsterdamvisit,čtk,drom

VIDEO Amsterdam



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa