Mini sprievodca chorvátskymi ostrovmi

2014-07-15 17:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Pobrežie obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov je posiate množstvom unikátnych ostrovov. Vybrať si môžete z príjemných posedení s miestnymi obyvateľmi v malebných reštauráciách a prístavoch, skúmania národných parkov alebo si užiť zábavu vo víre nekonečných plážových párty.



Severná Dalmácia

Skladá sa zo 147 prevažne neobývaných ostrovov, z ktorých mnohé tvoria národné parky. Ns ostrove Kornati nenájdete zdroj sladkej vody. Nepýši sa síce príliš bohatou vegetáciou, ale vašim očiam neunikne kontrast bielych skál a krásne modrého Jadranu. Verejný trajekt tu nefunguje, preto sa na takýto výlet musíte objednať.

Dugi Otok (Dlhý ostrov) má dĺžku 26 kilometrov. Nachádza sa tu jeden z najväčších a najkrajších prírodných prístavov na Jadranskom mori, jazero so slanou vodou Mir a skalnaté pobrežie, ktoré vám poskytne nezabudnuteľné scénické výhľady.

Pag, ktorý s pevninou spája prechodný most, je medzi mnohými známy neviazanou zábavou. Okrem nočných radovánok tu nájdete aj kus tradičnej prírody v podobe suchých, skalnatých plání, pasúcich sa oviec a lokálnych produktov.

 

Stredná Dalmácia

Centrálna časť krajiny stála dlho mimo záujmu hlavných trás návštev a súčasne možností cudzincov. Dnes je táto oblasť populárna najmä produkciou chorvátskych vín, Vugava (biele) a Plavac mali (červené). V dedinke Plisko Polje sa oplatí navštíviť reštauráciu Roki’s, ktorá patrí vychýrenému miestnemu rybárovi.

Tretí najväčší z jadranských ostrovov, Brač, má jednu z najznámejších pláží, Zlatni Rat (Zlatý roh). Toto miesto je aj strediskom windsurfingu v Chorvátsku. Kanál medzi Bračom a Hvarom poskytuje ideálne podmienky pre všetkých nadšencov tohto športu - prítomné sú mierne vlny v dopoludňajších hodinách pre začiatočníkov a neskoršie adrenalínové jazdy pre pokročilejších.

Hvar je najslnečnejší zo všetkých ostrovov a pre väčšinu turistov aj najzábavnejší. Okrem večierkov a zbohatlíckych jachtárov si tu privoniate ku krásnym levanduľovým poliam.

 

Južná Dalmácia

Na ostrove Korčula sa zamilujete do bohatých vinohradov, olivových hájov a malých vidieckych miest, zatiaľ čo jej hlavné centrum s rovnakým názvom je plné mramorových ulíc a renesančnej a gotickej architektúry. Populárnymi sú tu tance a ľudová hudba, ktoré sa v miestnych rodinách stále uchovávajú a prenášajú z generácie na generáciu. Jedným z najfarebnejších je tanec Moreška. Predstavenia môžete vidieť v Starom meste každý letný pondelok a štvrtok.

Ideálnym únikom z preplneného Dubrovníka je Lokrum. Chránená oblasť UNESCO a zároveň zalesnený ostrovček plný dubov, borovíc a olivovníkov. Popri botanickej záhrade je zaujímavosťou aj fakt, že tu návštevníci nemajú dovolené nocovať.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.6/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa