Čarovné miesta Chorvátska

2012-10-20 14:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Počasie nám dáva jasne najavo, že spomedzi ročných období prevzala kráľovské žezlo jeseň. Napriek tomu nám nič nebráni v tom, aby sme si zaspomínali na slnečné a horúce leto. Jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov je Chorvátsko, preto sa dnes prenesieme do malebných zákutí tejto krajiny.



Komiža - miesto, kde panuje duch námorníctva

Komiža je jedným z najvýznamnejších stredísk západného brehu ostrova Vis. Zároveň sa pýši prívlastkom „najväčšie mesto ostrova“, je známym centrom rybolovu, pre ktoré sú príznačné unikátne rybárske lode. Hoci mesto leží na jednom z ostrovov v strednej časti Dalmácie, núdzu o spojenie s pevninou nemá, pretože trajekty premávajú dennodenne.

Turisti vyhľadávajú mestečko Komiža z prostého dôvodu, ktorým sú malebné kamienkové pláže. Medzi najznámejšie patria Nova Pošta alebo Gospa Gusarica. Naprázdno neodídu ani milovníci historických pamiatok, pretože prvé zmienky o meste Komiža siahajú už do obdobia 12. storočia. Ku skvostom patrí kostolík Gospa Gusarica so starými varhanmi zo 17. storočia. 

 

Korčula je rodiskom moreplavca Marca Pola

Korčula je centrom rovnomenného ostrova, ktorý turisti vyhľadávajú kvôli jeho polohe. Mesto vďaka svojmu umiestneniu ponúka príležitosti k usporadúvaniu výletov do širokého okolia.

Pýchou Korčule je stará časť, ktorej dominantou je Katedrála Sv. Marka vystavaná v gotickom slohu. Zvedavci nevynechajú návštevu rodného domu Marca Pola, v ktorom sa údajne narodil. Pokiaľ chcete nahliadnuť do histórie, nasmerujte svoje kroky do mestského múzea, ktoré zaznamenáva významné míľniky dejín mesta. Jedným z hlavným námestí je Plokata, za návštevu stojí palmami lemovaná promenáda Sveti Nikola, park Hober a čerešničkou na torte je priezračné more. 

 

Tichý ostrovček Šcédro leží južne od Hvaru

„Milostivý“ ostrov Šcédro s rozlohou 7,5 km² charakterizuje panenská príroda a krištáľovo čisté more. Na ostrove nenájdete hotely, penzióny ani ubytovne, zato reštauračné zariadenia ponúkajú počas letnej sezóny množstvo špecialít a kvalitného vína. Šcédro je stvorený pre kúpanie a vodné športy.

Malebným miestečkom sú ruiny kláštora v zátoke Mostir, ktoré sú opradené zeleňou, a zároveň vytvárajú dokonalé miesto pre fotografovanie.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa