Tajné európske pláže

2013-08-18 12:00:00 |   |    | 

Komercia ešte nezničila celé pobrežie. Aj Európa stále ponúka nenápadné plážové zákutia, ktoré zatiaľ turistické spoločnosti neobjavili a nezruinovali ich prírodnú dokonalosť.



 

  • Isle of Harris, Škótsko

Na jednom z ostrovov Hebridského súostrovia žiari belotou piesku a krištáľovými odleskami mora pláž, o ktorej vedia iba miestni. Panensky však nepôsobí iba ona, ale i zvyšok ostrova, na ktorom sa voľne pohybujú jelene či vydry a popularita brázdenia vĺn na surfoch sem dodnes nedorazila. Jediný závan civilizácie možno cítiť z obchodu s prímorskými tkáčskymi produktmi, inak si vychutnávate priam vikingský plážový zážitok.

 

  • Côte Sauvage, Francúzsko

Francúzi si starostlivo, dokonca až žiarlivo strážia všetky zostávajúce pláže, ktoré ešte masový turizmus neobsadil. Práve oproti jednej z najvyťaženejších destinácií Île d'Oléron na francúzskom neskrotnom západnom pobreží leží rajská pláž obklopená borovicami a dubovými lesmi. Rovných 29 kilometrov bieleho piesku medzi Ronce-les-Bains a La Palmyre je fajnšmekrom prístupných iba po serióznom šplhu cez vysoké pobrežné duny.

 

  • Pláž Biderossa, Sardínia

Iba kúsok od historickej talianskej dedinky Orosei možno nájsť nenápadný prímorský raj, ktorý má rovnaké belasé piesky a azúrovú vodu ako slávnejšie Porto Cervo, no takmer žiadnych návštevníkov. Vďačí za to obmedzenému počtu parkovacích miest a slabému značeniu diaľničného výjazdu, pričom peší prístup návštevníkov odrádza tiež, keďže pláž je vzdialená 3 kilometre od najbližšej obce.

 

  • Cala Varques, Malorka

Nenápadná belavá pláž medzi Portocolom a Porto Cristo prístupná iba loďou či pre peších návštevníkov cez skalisté pobrežie je obklopená borovicovým porastom a ponúka pokojnú vodu ako najlepšie plavecké bazény. Jeden z blízkych útesov zabezpečuje zaujímavé potápačské dobrodružstvo za niekoľkými podvodnými jaskyňami. Nezabudnite si však zbaliť občerstvenie, keďže na pláži nefungujú žiadne služby.

 

  • Pláž Elafonisi, Kréta

Stredomorskú romantiku ponúka skrytý plážový spot na juhozápade Kréty s ružovým pieskom a jasnomodrou vodou. Navštívte očarujúcu dedinku Chania z 15. storočia a potom sa autobusom či prenajatým autom odvezte k pláži, ktorej dominuje ostrovček a solitérny porast.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa