Sagrada Familia, Barcelona

2012-03-16 11:55:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO- Ak sa rozhodnete pre návštevu Španielska, rozhodne by ste nemali obísť Barcelonu a jej najznámejšiu pamiatku známu ako Sagrada Familia (alebo Chrám svätej rodiny).



Tento monumentálny rímskokatolícky chrám je dielom svetoznámeho katalánskeho architekta Antoniho Gaudího a nachádza sa aj na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

S výstavbou kostola začal v roku 1882 architekt Francisco de Paul del Villar, ale o rok neskôr prebral úlohu hlavného architekta Gaudí. V tej dobe mal iba 31 rokov a hoci posledných 15 rokov svojho života strávil práve výstavbou Sagrada Familie, po jeho tragickej smrti v roku 1926 ostala stavba z väčšej časti nedokončená. V jeho diele pokračovalo a dodnes pokračujú ďalšie generácie architektov, dokončenie je naplánované na rok 2026 - na sté výročie Gaudího smrti.

Sagrada Familia je najznámejšou Gaudího stavbou, ukážkou jeho umeleckej geniality a vizionárstva kombinovaných s kresťanskou symbolikou. Vidno na nej rôzne vplyvy od katalánskeho modernizmu, Art Nouveau, neskorej španielskej gotiky až po inšpiráciu prírodou.

Dominantou chrámu sú špirálovité veže - po dokončení ich bude 18 (symbolizujú apoštolov, evanjelistov, Pannu Máriu a Ježiša Krista), najvyššia z nich má 170 metrov. Pôdorys chrámu má tvar kríža a vo vnútri sú jedinečné Gaudího stĺpy a klenby, konečná kapacita chrámu bude až 13 tisíc návštevníkov.

Z vonkajšej strany má chrám 3 hlavné fasády predstavujúce zrodenie, utrpenie a zmŕtychvstanie Ježiša Krista. Na dokončenej východnej fasáde zrodenia vidno Gaudího vplyv najsilnejšie, keďže na nej vykonával práce ešte on osobne. V novembri 2010 vysvätil pápež Benedikt XVI. chrám v prítomnosti 6 500 veriacich.    

Návštevníkom sú v súčasnosti sprístupnené dokončené časti chrámu, malé múzeum prezentujúce históriu chrámu a Gaudího dielo, ako aj hrobku samotného Gaudího, ktorý je tu pochovaný. Môžete takisto navštíviť veže chrámu, z ktorých je úžasný výhľad na Barcelonu, ale odporúča sa to iba v prípade, ak nemáte strach z výšok.

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: sxc.hu, nattyd, Xmooth, Sammylee, alexfurr, wikipedia, Bernard Gagnon

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa