Sinaj - hora troch náboženstiev

2012-04-04 12:00:00 |   |    | 

EGYPT- Hora Sinaj, spomínaná v Tóre, Biblii a Koráne je posvätným miestom židovskej, kresťanskej, ale aj islamskej tradície, podľa ktorej zoslal Boh Mojžišovi desatoro prikázaní. Židia túto horu nazývajú Matan Tora, čo znamená darovanie Tóry.



Aj keď je presná poloha hory Sinaj dodnes neznáma, mnohí veria, že je ním Jabal Musa alebo Mojžišova Hora pri kláštore svätej Kataríny na Sinajskom polostrove v Egypte.

Kláštor svätej Kataríny je zapísaný do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a je najstarším kresťanským kláštorom na svete (aj keď si tento titul nárokuje aj neďaleký kláštor sv. Antonína). Podľa tradície bola Katarína z Alexandrie odsúdená na mučenícky trest smrti. Po jej poprave vzali anjeli jej pozostatky a odniesli ich na horu Sinaj.

Na vrchol hory je možné sa dostať dvomi spôsobmi. Cestičkou Siket El Bashait  to pešo potrvá 2,5 hodiny, ale priamejšia je cesta Siket Sayidna Musa alebo „kroky kajúcnosti“. Obe cesty vedú k prírodnému amfiteátru známemu ako Elijášova jaskyňa. Odtiaľ je to už len 750 krokov (30 minút) k cieľu.

Na vrchole je moslimská mešita a pravoslávna kaplnka, v ktorej sa nachádza skala, o ktorej sa hovorí, že bola zdrojom biblických kamenných dosiek. Najlepšie urobíte, ak si tu vychutnáte západ slnka, ktorý zaleje kopce sýto-oranžovou farbou.

Zdroj/autor: Zuzana Veliká, drom

Foto: wikipedia, Ian Sewell, Florian Prischl, Berthold Werner, sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa