Ayers Rock - prírodný skvost Austrálie

2012-03-30 15:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA- Symbol Autrálie, monolit či jednoliaty pieskovcový útvar, ktorý drží svetové prvenstvo, čo sa týka objemu. Nachádza sa na domorodom území v Severnom teritóriu.



Uluru je domorodý názov, preto sa môžete stretnúť aj s inými názvami - Ayers Rock, Oolora a podobne.

Výška tohto prírodného skvostu je 348 m vzhľadom na okolitý terén, avšak do zemskej hĺbky siaha až 5 km. Samotný vrchol je vo výške 863 m n.m. Rozmery monolitu sú 3,6 km do dĺžky a 2,4 km do šírky. Okolo tohto pieskovcového útvaru je veľa cestičiek, popri ktorých sa nachádzajú kresby domorodých obyvateľov - Aborigénov, a taktiež mnoho posvätných miest, ktoré sú ohradené plotom.

Uluru má pre pôvodných obyvateľov Austrálie nesmiernu kultúrnu a náboženskú hodnotu, pretože leží na území, ktoré od nepamäti patrilo Aborigénom, a ktorí veria, že toto miesto je križovatkou tzv. ciest stvorenia. A tie sú pre všetky domorodé kmene veľmi dôležité. V roku 1985 austrálska vláda navrátila územie týmto praobyvateľom a zároveň celá táto posvätná oblasť bola zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Čo sa týka histórie, domorodci pripisujú vznik Ayers Rock-u dvom malým chlapcom, ktorí sa v daždi hrali s blatom. Prvým Európanom, ktorý uvidel tento monolit, bol Ernest Giles v roku 1872. O rok na to, v roku 1873, na vrchol vystúpil William Goose, ktorý skalu pomenoval na počesť austrálskeho sira Henryho Ayersa.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Martin Skotnický, drom

Foto: wikipedia, flickr.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa