Bora Bora, kúsok raja vo Francúzskej Polynézii

2012-05-09 11:15:00 |   |    | 

FRANCÚZSKA POLYNÉZIA- Ostrov Bora Bora je plný života a akoby vystrihnutý z maliarskeho plátna. Tento turistický raj ponúka tiché ľudoprázdne pláže spolu s luxusnými hotelmi, romantickými chatkami alebo prepychovými vilami.



Bora Bora, tento vulkanický ostrov Francúzskej Polynézie, často označovaný za raj turistov, sa nachádza v južnom Pacifiku v skupine Spoločenských ostrovov, 280 km severozápadne od ostrova Tahiti, najväčšieho ostrova tejto skupiny.

Jeho názov je odvodený od slova „Pora Pora“, čo znamená „prvorodený“ (polynézska legenda hovorí, že ho stvoril najvyšší boh Taaroa ešte pred Havajskými ostrovmi, a preto sa tu vo vulkáne usídlila bohyňa ohňa Pelé, ale ten vyhasol, a tak sa Pelé presťahovala na ostrov Hawaii do krátera sopky Kilauea).

História osídlenia tohto ostrova siaha do obdobia spred 1100 rokov, kedy tento ostrov kolonizovali Polynézania, ktorých tu v súčasnosti žije asi 6 tisíc. Títo pôvodní obyvatelia nazvali toto miesto „Mai Te Pora”, čo v preklade znamená „vytvorené bohmi“.

Z tohto obdobia sa tu zachovalo 40 otvorených chrámov (marae), kde sa konali náboženské magické ceremónie a kde sa zrodil polynézsky tanec. Najznámejšími sú Marae Fare-Opu (vyzdobený korytnačími petroglyfmi), najväčší Marotetini alebo Marae Taianapa. Bohužiaľ väčšina chrámov bola zničená anglickými misionármi v 19. storočí.

Prví Európania sa na Bora Bora doplavili pod vedením Jamesa Cooka. Súčasťou Francúzskej Polynézie sa ostrov stal v roku 1895. Počas druhej svetovej vojny slúžil ako americká vojenská základňa (zbrane z toho obdobia si môžete pozrieť na kopci Farepiti Point pri hlbokej zátoke Faanui Bay).

Na tomto ostrove môžete zažiť luxusnú dovolenku plnú oddychu v tyrkysovo modrej lagúne a leňošenie na bielych plážach. Turistami milovaná je pláž Matira Point (mnohými považovaná za najkrajšiu pláž sveta), kde sa v plytkej vode vyhrievajú raje.

Ak vám však vylihovanie na pláži nesvedčí, môžete zdolať druhu najvyššiu horu Mt. Pahia 4-hodinovým výstupom cez úchvatnú prírodu a vychutnať si prekrásny výhľad, absolvovať podmorské safari, potápanie sa so žralokmi alebo rajami, jazdu na džípoch, navštíviť lagunárium alebo sa nechať potetovať tradičným a úplne sterilným a spoľahlivým spôsobom Marama.

Navštíviť je možné aj okolité ostrovy Teveiroa motu, Tapu motu,  Ome motu, Mute motu, Toopua motu a Piti Aau motu. Všetky ostrovy sú miestom luxusných hotelov a na niektorých sú prekrásne ľudoprázdne pláže.

Medzi vyhlásené reštaurácie patrí napríklad Bambusový dom (Bamboo House), postavená celá z bambusu a obľúbená reštaurácia hollywoodských hviezd - Bloody Mary 's, kde už večerali David Copperfield, Cameron Diaz, Pamela Anderson, Julio Iglesias, Harison Ford, David Rockefeller alebo Kurt Russel.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Tensaibuta, Oziris, K5, Jbarta2, Jbarta, AlMare

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa