Bezhraničná krása Niagarských vodopádov

2012-07-10 11:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Nachádzajú sa medzi Kanadou a USA. Ležia na polceste prúdu rieky Niagary medzi Erijským a Ontárijským jazerom.



Celá rieka má dĺžku 58 km a tečie dole roklinou, rozdelenou malým ostrovom Goat Island na dve časti. Južnejšie Americké vodopády sú široké 328 m, vysoké 51 m. Kanadské vodopády sú široké 675 m a tvoria polkruh.

Na úpätí americkej časti vodopádov sa nachádza eróziou (činnosťou vetra) vytvorená jaskyňa Cave of the Winds. Pod vodopádmi preteká voda kaskádami, vrcholí pritom na mieste zvanom Whirpool, kde je priepasť s korytom široká len 91 m.

Vedci predpokladajú ich vznik pred 10-tisíc rokmi, keď ustupujúce ľadovce koncom poslednej ľadovej doby umožnili vodám z Erijského jazera odtekať do Ontárijského jazera, ležiaceho o 100 m nižšie.

Prvým Európanom, ktorý uzrel tieto vodopády, bol v roku 1678 páter Louis Hennepin, člen expedície francúzskeho objaviteľa Roberta La Salle. Počul hrmot vody a pustil sa pátrať po jeho príčine, objavil vodopády, ktoré mali asi 2-krát väčší prietok vody, ako je tomu dnes.

V roku 1803 Jérôme Bonaparte, Napoleonov brat, vzal svoju nevestu dostavníkom z New Orleansu na návštevu Niagarských vodopádov a začal tak éru, ktorá premenila túto oblasť na „mladomanželskú metropolu sveta“.

 

Zdroj/autor: J. Robins: Prírodné divy sveta, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa