Katedrála sv. Pavla- dominanta Londýna

2012-04-28 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Jedna z najväčších katedrál je centrom anglikánskej cirkvi vo Veľkej Británii.



Katedrála sv. Pavla s nachádza v centre Londýna. Miesto, kde katedrála stojí je posvätným už od 7. storočia. Vtedy tu bol postavený prvý drevený kostol a koncom storočia bol kostol prestavaný na kamenný. Neskôr bolo toto miesto viackrát zničené ohňom a až po veľkom požiari bol postavený kostol, ktorý možno navštíviť aj dnes.

Po roku 1666, keď bola väčšina Londýna spálená, cirkev oslovila návrhára Christophera Wrena, aby postavil novú katedrálu. Po dvoch pokusoch bol v roku 1675 návrh kostola prijatý. So stavbou sa začalo ešte v tom roku a bola dokončená v roku 1711.

Wrenov návrh bol omnoho skromnejší ako stavba, ktorú postavil. Dominantou katedrály je hlavne kupola, ktorá sa nachádza nad hlavnou časťou. Je to druhá najväčšia kupola na svete, po Bazilike sv. Petra v Ríme. Je vysoká 108,4 metrov a váži okolo 66 ton. Nachádzajú sa v nej tri známe galérie- Šepkajúca, Kamenná a Zlatá, ktoré sú sprístupnené aj verejnosti. Pod katedrálou sa nachádzajú krypty spolu s hrobkami známych ľudí. Pochovaní tu boli admirál Nelson, vojvoda z Wellingtonu a aj sám Christopher Wren.

Zdroj/ autor: stpauls.co.uk, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa